Perşembe , 25 Nisan 2024

13 İLDE DAHA GÖRÜLDÜ





Buradan doğudaki Pasifik Okyanusu ile batıdaki Hint Okyanusu adalarına 19. yüzyılda yayıldığını aktaran Kovancı, “Asya Ka/plan Si/vrisineği, artan seyahatler ve küresel ısınma gibi sebeplere bağlı olarak özellikle 1980’li yıllarda Avrupa (ilk defa 1979’da Arnavutluk), Kuzey Amerika (ilk defa 1985’te Teksas-ABD) ve Güney Amerika (ilk defa 1986’da Brezilya) kıtalarına da dramatik bir şekilde yayılmıştır.





Türkiye’de Asya Kaplan Sivrisineği ilk defa 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Öter ve arkadaşları tarafından Edirne’nin İpsala ilçesinde bulunan Türkiye-Yunanistan sınır kapısında ve Keşan ilçesindeki bir restoran etrafına kurulan si/vrisinek y/umurtlama tu/zaklarında saptanmıştır.” dedi.





TÜRKİYE’DE HIZLI YAYILIM GÖSTERİYOR
Kovancı, takip eden yıllarda si/vrisineğin Türkiye’de hızlı yayılım gösterdiğini, aralarında Artvin, Bursa, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Giresun, Ordu, Rize, Sakarya, Tekirdağ ve Trabzon’un da olduğu çoğu ilde kaydedildiğini bildirdi.





La/rvaların araba lastikleri ve su sa/klama kapları gibi yapay kaplarda üreme yeteneği kazanması ile Asya Ka/plan Si/vrisineği’nin banliyö ve kentsel ortamlara adapte olduğuna di/kkati çeken Prof. Dr. Kovancı, “Bu türün dişileri insanlardan ka/n e/mme yoluyla Dang a/teşi vir/üsü, Batı Nil Vi/rüsü, sarı humma v/irüsü, Zika vi/rüsü ve Chikungunya vi/rüsü gibi viral ha/stalıkları insanlara bu/laştırmalarının yanında Dirofilaria immitis gibi bazı filarya türündeki nematod p/arazitlerin insanlara bulaşmasından da sorumludur.” diye konuştu.




Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …