Cuma , 29 Mart 2024

18 Mayıs ve 18 Haziran’a dikkat





18 Mayıs ve 18 Haziran’a dikkat Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN TÜRK’te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ceyhan’ın açıklaması şu şekilde; Aşılar inşallah gelir. Aşıların hepsi hemen Haziran ayında gelecek miktarlar değil. Bunlar bir zamana yayılarak gelecek miktarlar.





Baştan firmalar çok afaki rakamlar açıkladılar, bu mümkün olan bir şey değil. İkincisi de ülkelerin birçoğu kendilerini hesaba katmadan başka ülkeler ile anlaşma yaptı. Kendi halkına da aşı ayırınca diğer ülkelere verdikleri aşı miktarı düştü. İlk başta da hatırlarsanız Kanada nüfusunun 4 katı için para ödemişti, ABD 3 katı kadar anlaşma yapmıştı. Bunlar fazla geliyordu ama ileriyi görmüşler.





Çünkü sıkıntılar çıkabileceğini hesaplamışlar. Kayseri’deki arkadaşlarımızın çalışması sonucu sonbaharda yerli aşının da üretimi başlayacak. İnşallah bunlar olur. Pandeminin son noktası kesinlikle aşı. Tedbir ile bu işi idare ettirmek çok yorucu. Herkes ümitli olmak istiyor. Biz de bekliyoruz aşılar için. Bütün ülkelerin aşı temininde sıkıntılar çıktı. Almanya bile istediği miktarda aşı temin edemedi. Herkes hızlandırmak ve bu aşılama sürecini kısa sürede bitirmek istiyor. -Ahmet Hakan: Şöyle bir durum var, herkes şunu düşünüyor; ‘Tam kapanmanın içerisindeyiz, bayram bitecek 17 gün tamamlanmış olacak. 18 Mayıs’ta da yeniden açılacağız.’ siz diyorsunuz ki: “18 Mayıs ve 18 Haziran’a dikkat” Ne demek bu? Bu tarihler neden kritik?Bir defa birincisi biz tam kapanma falan uygulamadık. Buna dikkat ederseniz bakanda tam kapanma demiyor sıkılaştırılmış kapanma diyor. Neticede bir kapanma tedbirleri paketi uyguluyoruz biz.





Ama tam kapanmanın karşılığı toplumun yüzde 95’inin bu süre içerisinde hiç dışarıya çıkmaması sadece yüzde 5’inin acil ihtiyaçlar için kısa süreli dışarıya çıkmasıdır. Metropollerden Anadolu’nun değişik bölgelerine giden insanların dönüşünü göreceğiz. Dönüşte eğer, gidişteki görüntüleri görürsek hoş olmaz. Metropollerde bir azalma zaten bekliyoruz. Çünkü nüfus azaldı, toplu taşımadaki yoğunluk azaldı. İş yerlerinin tamamı olmasa bile bir kısmı kapalı. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde vaka artışı görebiliriz. Bu kısıtlama öncesi seyahatler yüzünden. Önce bunu yaşayacağız.





16-17’sinde insanlar geri dönecek. Bunu mutlaka organize edip düzgün yaşamamız lazım. Birçok yolla organize edilebilir bu örneğin bir şehirden, Gaziantep’ten İstanbul’a 20 otobüs geliyor ise onun yarısı kadar kapasite ile insanların otobüse binmesi izin verilir. İnsanların izinlerini birkaç gün uzatıp o kapasite kadar günlük yolcuyu gönderirsiniz. Kısıtlamanın son günü bizim nasıl yaşayacağımız bu işi belirleyecek. Eğer biz 29 Nisan günden önceki yaşantımıza geri dönersek, önlemleri o düzeyde uygularsak, gevşersek birkaç hafta sonra bir artış dönemi yeniden yaşayacağımız aşikar. Önlemsiz yaşarsak görülecek. Ne zamana kadar bu dalgalanmayı göreceğiz? Aşılanma yapana kadar.




Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …