Cuma , 26 Nisan 2024

2022’de seller ve yangınları konuşurken… | Deniz koca bir şehri nasıl yutar?





Avustralya’daki Melbourne Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten Türk bilim insanı Dr. Ebru Kirezci’nin baş yazarlığını yaptığı araştırma bu konuda yeni bulgular ortaya koyuyor.

Melbourne Üniversitesi bünyesinde yürütülen ve artan deniz seviyelerinden ötürü kıyı taşkınlarının etkilerine ilişkin hazırlanan makale, 16 Ocak’ta dünyanın en prestijli bilim dergilerinden Frontiers’da yayımlandı. Makale, kıyı taşkınlarının 2100’deki olası etkilerine, özellikle de sosyoekonomik sonuçlarına açıklık getiriyor. Çalışmada elde edilen bulguların önemini ve bu konudaki 2100 senaryolarında Türkiye’nin nerede yer aldığını Dr. Ebru Kirezci’ye sorduk.





KIYI TAŞKINI NEREDE GÖRÜLÜYOR?
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması ülkemizin bu konuda riskli bir konumda yer aldığı fikrini akıllara getiriyor ama öyle değil. Türkiye daha çok sel taşkınlarının yaşandığı bir ülke. Ancak dünyanın bazı bölgelerinde çok sık yaşanan ve ciddi can ve mal kaybına neden olan kıyı taşkınları da ciddi bir mesele. En sonuncularından biri ise kısa zaman önce Amerika kıtasında yaşandı.

23 Eylül-2 Ekim 2022’de meydana gelen Ian Kasırgası’nda, ABD ve Küba’da birçok yer kıyı taşkınlarından ötürü sular altında kalmıştı. Kasırgada en az 157 kişi yaşamını yitirmiş ve yaklaşık 113 milyar dolar maddi hasar ortaya çıkmıştı.





“21. Yüzyılda Kıyı Taşkınlarının Küresel Çapta Sosyoekonomik Etkisi” başlıklı araştırmanın baş yazarı Ebru Kirezci, araştırmalarında 2100 yılına kadar dünyada kıyı taşkınlarından yılda kaç kişinin etkileneceğini ve kıyı taşkınlarının yıllık ne kadar hasara neden olacağını incelediklerini belirtiyor. Kirezci araştırmalarını, “Baktığımız iki senaryo var. Kıyı taşkınlarına karşı önlemler alınması, yani kıyıların yükseltilmesi ve önlemler alınmaması halinde 2100’de dünyayı nelerin beklediğini araştırdık” şeklinde özetliyor.

Günümüzde kıyı taşkınlarından etkilenen yıllık nüfusun 34 milyon olduğuna ve bunun da yıllık küresel gayrisafi milli hasılanın (GYMH) yüzde 0.3’ünü oluşturduğuna işaret eden Kirezci, sözlerini şöyle sürdürüyor:





“Kıyılarda adaptasyon sağlanmazsa, yani kıyı taşkınlarına karşı önlemler alınmazsa, 2100’de kıyı taşkınlarından etkilenen kişi sayısının yılda 246 milyona çıkacağını tahmin ediyoruz. Bunun da küresel GYMH’nın yılda 2.9’unu oluşturabileceğini öngörüyoruz.”

Sonraki Haber

Son dakika… Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz ölü bulundu

Son dakika… Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz ölü bulundu Eski spordan sorumlu devlet Bakanı Mehmet …