Cuma , 29 Mart 2024

300 milyon TL yattı evlere belge çıktı






İmar Barışı için başvurular 2 milyonu geçerken, belgesini almak için acele edenler 15 günde 300 milyon lira yatırdı. İlk Yapı Kayıt Belgeleri dün düzenlenmeye başlandı. İstanbul 166 bin başvuru ve 53.5 milyon liralık ödemeyle başı çekti

Türkiye genelindeki 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen ve ‘imar barışı’ olarak bilinen ‘Yapı Kayıt Belgesi’ne başvurular tam gaz devam ederken, yıl sonuna kadar vakti olan vatandaşlar bir an önce belgelerini alabilmek için ödemelere de başladı. 8 Haziran’da başlayan başvurular 2 milyonu bulurken, 21 Haziran’da açılan ödemelere de yoğun ilgi var. İmar barışı kapsamında devletin kasasına 15 günde 300 milyon lira girdi. Ödemesini tamamlayanlar, Yapı Kayıt Belgeleri’ni almaya hak kazandı, ilk belgeler de dün düzenlenmeye başlandı.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, İmar Barışı’na en yoğun ilgi İstanbul’dan. Kaçak yapıların yoğun olduğu kentten şu ana kadar 366 bin başvuru yapıldı, 53.5 milyon liralık ödeme de sisteme girdi.
İstanbul ilk sırada
İstanbul bu rakamlarla hem başvuruda hem de ödemede 81 ilin lideri oldu. İkinci sırada 186 bin başvuru ve 47.5 milyon liralık ödemeyle İzmir bulundu. Başvuru sayısında 139 bin ile üçüncü sırada bulunan Konya, ödemelerde biraz geriden geldi ve 8 milyon lirada kaldı. 95 bin başvuru alınan Bursa, 13.8 milyon liralık ödemesiyle başvuruda dördüncü, ödemelerde üçüncü sırada yer aldı. Başvuru sayısında Bursa ile başa baş olan Kocaeli’den de 9 milyon liralık bedel yatırıldı. 10 milyon liranın üzerinde ödeme alınan iller Ankara, Antalya ve Muğla olarak sıralandı.
Hedef 50 milyar lira İmar Barışı kapsamında
13 milyon başvuru ve yaklaşık 40-50 milyar lira civarında bir gelir elde edilmesi bekleniyor. İmar Barışı’ndan elde edilecek gelir, kentsel dönüşüme kaynak olarak kullanılacak. Buradan gelecek kaynakla, belediyelere dönüşüm faaliyetlerinde kullanılmak üzere sıfır faizli kredi verilmesi de gündemde. Bütçeye giren bu gelirin nasıl kullanılacağı Maliye Bakanlığı’nın tasarrufunda. İmar Barışı’nda başvuruların 31 Ekim’e, ödemelerin de 31 Aralık’a kadar süreceğini bir kez daha hatırlatalım.
ABONELİK ALABİLECEK
– Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini ilgili belediyeye verecek.
– Belge verilen yapılara, su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
– Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.




– Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
– Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen bina yenilenirse, mevcut imar mevzuatı hükümleri uygulanacak.
– Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.
ÖDEME MİKTARI NASIL HESAPLANIYOR?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak. Arsa emlak değeri, belediyelerden öğrenilebilecek. Yapıların maliyetini hesaplamak için de tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira,
3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye 1.000 lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye 1.600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2.000 lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) megavat başına 100 bin lira değer alınacak.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …