Cuma , 19 Nisan 2024

35-45 YAŞ ARASI KADINLARDA ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR





VAJİNAL AKINTILAR NEDENLERİ NELERDİR?
Vajinanın enfeksiyonları bakteriyel ya da mantara bağlı olabilir. Hijyen sorunları ya da bazen aşırı hijyenik olma amaçlı yanlış uygulamalar, çok dar kıyafetler bile enfeksiyonları kolaylaştırabilir.





NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hap, vajinal fitil, enfeksiyon şeklindeki uygun antibakteriyel ilaçlarla tedavi edilir. Bazen vajen florasını düzenleyerek ‘iyi bakterilerin yerine konması’ yöntemi yeterli olabilir.

ÇİKOLATA KİSTLERİ (ENDOMETRİOZİS) NEDENLERİ NELERDİR?
Çikolata kistleri (endometriozis) rahim içi döşeyerek bulunması gereken doku tipinin olması gereken bölge dışında da olmasıdır. Ağrı ve kısırlığa yol açabilir. Bazen herhangi bir belirti vermeyebilir.





Bu durumda doktor hastayı izlemeyi tercih edebilir. Bu değerlendirme muayene, ultrason ve bazı kan testleri ile olabilir. Hastalığın tanısında tek yöntem karın boşluğunun kamerayla görülmesi ve biyopsi yapılmasıdır. Laparoskopi olarak adlandırılan bu yöntem genel anesteziyle yapılır. Göbek deliğinden 0.5 santimlik bir kesinden ince bir kamera sisteminin girmesiyle içerinin görüntülenmesi esasına dayanır.

Kamera sistemi yüzlerce kat büyütme imkanına sahip olduğu için en küçük anormal dokular bile incelenebilir ve biyopsi yapılabilir. Bazen laparoskopi yapmadan doktorun elle vajinal muayenesi sırasında eriştiği bulgularla da tanı mümkün olabilir.





NASIL TEDAVİ EDİLİR?
TEDAVİSİNDE ÜÇ ANA BAŞLIKTAN BAHSEDEBİLİRİZ.
İlaçlar: Hormonal tedavi hormon içermeyen ilaçlar olarak iki başlıktadır.
Cerrahi tedavi: Laparoskopi ve laparotomi gibi işlemleri içerir. Kısaca karın boşluğunun büyük kesi olmadan kamerayla görüntülenmesi ya da sezaryen gibi karın boşluğunun açılmasıyla yapılır.
Destek tedavisi: Fizyoterapi, psikolojik destek, bitkisel tıp gibi tedavileri içerir.
MİYOMLAR SEBEPLERİ NELERDİR?
Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu (sarkom) olma ihtimali yüzde 1’den daha azdır. Sıklıkla 35-45 yaşları arasında görülür. Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyüyebilir fakat lohusalıkta küçülürler. Bu nedenle gebelik planı olan miyomlu hasta, bir an önce gebe kalmalı ve bebeğini uzun süre emzirmeli.




Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …