Cumartesi , 20 Nisan 2024

8 maaş tazminat alabilirsiniz


Prim Kaçırılıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),bir ay çalışan bir kişinin bordro üzerinde 10-15 gün çalışmış olarak gösterilmesini, düşük ücret üzerinden prim ödemesi yapılmasını bir nevi prim kaçırılmasını, kayıt dışı istihdamın bir alt dalı olarak gösteriyor ve bu kişileri yakın takip altına alıyor.





Yüksek maaş alan çalışanların bordroları düşük gösteriliyor ve kişi için olması gerekenden çok daha az prim ödemesi yapılıyor. Kişinin emekli aylığının ve tazminatının yüksek olabilmesi için adına yüksek miktardan prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor. İşverenin bordro üzerinden düşük maaşla düşük prim ödemesi durumunda kişi az emekli maaşı ve tazminat almak zorunda kalıyor.





Haklı Fesih İmkanı
Yargıtay geçtiğimiz günlerde bordrosunda geliri düşük gösterilen ve düşük prim yatırılan işçinin haklı fesih imkanı olduğuna karar verdi. İşten haklı fesih ile ayrılan işçi kıdem tazminatı alabiliyor.





5 Yıla Kadar Hapis Cezası
Bordro, işçinin çalışması karşılığında alacağı ücreti ve buna bağlı olarak haklarını içeren belgedir. Bazı işverenler yüksek prim ödemesinden kaçmak için bordroyu asgari ücret üzerinden düzenliyor, asgari ücretin üzerindeki miktarı işçiye elden veriyor. Bu durum vergi kaçırılması anlamına geliyor. Bordro oyunu ile düşük prim yatıran işverenlere 5 yıla kadar hapis cezası istemi ile dava açılabiliyor.





Emekli Maaşı ve Tazminatı Doğrudan Etkiliyor
Kişinin prim ödemesi ne kadar yüksek miktardan yapılırsa emekli maaşı ve tazminatı o kadar yüksek olmaktadır. Bordro oyunu ile düşük prim yatırılan işçinin emekli maaşı ve tazminatı olması gereken miktarın daha altına kalmaktadır.

Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …