Çarşamba , 24 Nisan 2024

Afetzedeler çetin kış koşullarında hayatlarını sürdürürken enkazlardan çıkan başta asbest olmak üzere pek çok zehirli madde de insan sağlığını tehdit ediyor…





‘UZUN VADEDE CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR’
Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram enkaz içerisindeki tozların içinde çok ciddi hastalıklara sebep olabilecek materyaller olduğunu söylüyor.
Bu materyallere maruz kalındığında bunların kısa vadeli etkileri olabileceğini söyleyen Bayram, bu etkileri boğazda tahriş, nezle benzeri bulgular, baş ağrısı gibi bulgular olarak sıralıyor. Bayram, astım ve koah gibi nefes darlığı ile kalp hastalığı olan kişilerde, bu materyallerin bu hastalıkları alevlendirilmesine yol açabileceğini söylüyor.





Prof. Dr. Bayram orta ve uzun dönemde de hastalıklar ortaya çıkarma riskini arttırdığını ifade ediyor. Bayram, “Bu tozlara yoğun derecede maruz kaldığınızda bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir. Bakteriler, virüsler daha kolay yerleşip sizi hastalandırabiliyor” demekte.

Uzun vadede ise özellikle yıkılan binaların enkazında bulunabilen asbest ve ağır metallerin kanser yapıcı etkileri olduğunu söyleyen Bayram “Yine bir takım minerallerin akciğer kanseri riskini arttırdığını biliyoruz. Yine asbeste maruz kalındıktan yıllar sonra özellikle akciğer zarı kanseri ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullanıyor.





Bayram hayatını kaybeden afetzedelerin cenazelerinin uzun süre ortada durmasının bulaşıcı hastalık riskini artırdığını belirtiyor. Deprem bölgesinde tuvalet ve hijyen sorununun kısa zamanda çözülememesi durumunda da ishal, kolera gibi bulaşıcı hastalık riskinin çıkabileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Bayram sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Enkaz bölgelerinde olabildiğince 3M maske veya cerrahi maske takılması gerekiyor ve mümkün olduğu kadar toz olan bölgeden uzak durulması lazım. Enkaz çevresinde hafriyat işiyle uğraşanın özel koruyucu elbise giymesi gerekmekte. Sivillerin enkaz yığınlarından olabildiğince uzak durması gerekiyor.

Sonraki Haber

Emeklilerin Kartı Kullanımı

Emeklilerin Kartı Kullanımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dar gelirli emeklilere yönelik özel bir uygulama …