Cuma , 29 Mart 2024

Afetzedeler çetin kış koşullarında hayatlarını sürdürürken enkazlardan çıkan başta asbest olmak üzere pek çok zehirli madde de insan sağlığını tehdit ediyor…





ÇADIR BÖLGELERİNDE SALGIN HASTALIKLAR GÖRÜLEBİLİR
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) enfeksiyon çalışma grubu sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, deprem bölgesinde nezle, grip, korona gibi solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış söz konusu olabileceğini söylüyor. Kömürcüoğlu şu ifadeleri kullanıyor:





Kış aylarında mevsimsel şartlar kötü. Deprem sonrası barınma şartları da değişiyor. Afetzedeler, belli bir süre çadırlarda veya arabalarında soğukta yatmak zorunda kalıyorlar. Beslenme düzenleri de bozuluyor. Bir süre sonra çadırlarda, yemek alanlarında bir araya geliyorlar ve kalabalık bir ortam oluşturuyorlar. Kalabalıkta solunum yolu enfeksiyonları, düşük direnç ve soğuk hava nedeniyle daha kolay bulaşabiliyorlar.





Solunum yolu enfeksiyonlarının kalabalıkta kolay bulaşması nedeniyle tekrar mini salgınlar oluşabileceğini söyleyen Kömürcüoğlu “Ayrıca soğuk ve direnç düşmesi nedeniyle bakteriyel enfeksiyonları kolaylıkla ortaya çıkabiliyor” diyor. En riskli grupların 0-5 yaş arası çocuklar ve 65 yaş üstü insanlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kömürcüoğlu, sözlerini “Maske takmanın ve aşılamanın da önemini hep vurguluyoruz. Hem grip hem korona ve zatürre aşılarının bu bölgede eksiksiz yapılması gerekiyor” şeklinde sonlandırıyor.




Sonraki Haber

Haftaya yüzler gülecek

Haftaya yüzler gülecek Yüzler gülüyor! Emeklilere ödemeler başladı. Şart yok herkes ödeme alacak. En düşük …