Perşembe , 25 Nisan 2024

Afetzedeler çetin kış koşullarında hayatlarını sürdürürken enkazlardan çıkan başta asbest olmak üzere pek çok zehirli madde de insan sağlığını tehdit ediyor…





İstanbul’da konuştuğumuz maske üreticileri de bölgeye maske yardımı yaptıklarını belirtiyor. İstanbul Bağcılar merkezli bir maske üreticisi firmanın yetkilisi Gamze Hanım deprem bölgesine 2 milyon ffp2 türü maske ve cerrahi maske yardımı yaptıklarını ifade ediyor. Pendik merkezli başka bir maske üreticisi ise ihracat için üretilen tüm maskelerin deprem bölgesine yollandığını ifade ediyor.

ARAÇLAR MUTLAKA HAVALANDIRILMALI
Deprem bölgesinde bir diğer tehlike ise uzun süre otomobil egzozundan çıkan karbonmonoksit içeren gazlara maruz kalmak. Soğuk kış şartlarında arabasında yaşayan depremzedeler için egzoz gazları solumak oldukça riskli bir durum. Makine Yüksek Mühendisi Ümit Erturhan, araçların mutlaka havalandırılan açık bir ortamda olması gerektiğini söylüyor.





Aracın motorunun belirli aralıklarla kapatılarak dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Erturhan, “Karbonmonoksitin en belirgin özelliği baş ağrısı ve mide bulantısı yapmasıdır. Bu tür semptomlarda araç havalandırılmalıdır ve araçtan inilmelidir” ifadelerini kullanıyor.





Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mesut Bayraktaroğlu da bu gazın renksiz ve tatsız olduğunu belirterek, tahriş edici özelliği olmadığını belirtiyor. Bu özelliği nedeniyle, öksürük gibi uyarıcı bir semptom vermediğini anlatan Bayraktaroğlu, “Karbonmonoksite yüksek dozda maruz kalındığında, alyuvardaki oksijenin yerini alır. Vücuda bu şekilde yayılır” diyor ve ekliyor:

Tüm vücutta oksijen alınımını baskılar ve bu da beyin, kalp gibi hayati kritik öneme sahip organlarda solunum yetmezliğine bağlı bulguları ortaya çıkartarak ölüme sebep olabilir.





Bayraktaroğlu, belli aralıklarla aracın havalandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Kişilerin bu gazdan zehirlendiklerini nasıl anlayacaklarını da anlatan Bayraktaroğlu, “Çok maruz kalındığında derin uykuya sebep oluyor ve uyanmakta zorluk çekebiliyorlar. Baş ağrısı, kusma, uyuşukluk hali, zihin karışıklığı, görme bulanıklığı gibi semptomları var” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Haber Global

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …