Cuma , 19 Nisan 2024

Ak Parti’nin Tepesinden A’çıklama Geldi





2000’den sonra emekli olan SSK, Bağkur’lulara 360 TL intibak zammı mı gelecek?

Henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Resmi açıklama geldiğinde haberimizde yer alacak…

5 MİLYON KİŞİYE ZAM





Eğer talep hayata geçerse, 2000’den önce emekli olanlara yapılan intibak zammı, sonra emekli olanlara da yansıtılacak.

Türkiye Emekliler Derneği, intibak düzenlemesinden yaklaşık 5 milyon emeklinin yararlanacağını belirtiyor.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ





2000 yılından önce sigorta primi olan ancak 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar karma sistem hesaplaması ile maaşlarını almaktalar. 2000 yılından sonra emekli olanlar vatandaşların emeklilikleri de iki ana gruba ayrılmakta. 2008 öncesi emekli olanlar ve 2008 sonrası emekli olanlar. Tüm bu farklılıkların ortadan kaldırılması için ise çalışmalar sürüyor. Bu çalışma ile emekli vatandaşların maaşlarında düzenlemeler olacak ve farklılıklar giderilecek. Emekli vatandaşlara yönelik hayata geçirilecek düzenleme ile SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan vatandaşlar tek çatı altında toplanacak.





TALEPLER NE GETİRECEK?

* Sağlıkta ek ödemelerin kalkmasıyla, emekli maaşından bu alanda hiç kesinti olmayacak. * Ek ödeme oranı değişirse, emekliler her ay net maaşının yüzde 4-5’i yerine yüzde 8-10’u oranında para alacak. * İntibak yapılırsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara da zam söz konusu olabilecek. Bu yıl taban aylık yükseltilirken; emekliler, Ocak ve Temmuz’da zam, 2 kez ikramiye ve promosyon imkanından yararlanıyor.





3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 3600 ek gösterge düzenlemesinde çalışmaların ay sonunda biteceğini kaydetti. Bakan Vedat Bilgin, ‘3600 ek gösterge için en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızı ifade etmek isterim, bu ayın sonunda bitirmiş olacağız. Ayrıntısını o gün paylaşacağız’ dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada gündemde 2 kritik madde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı: ‘Gündemimiz biri ek gösterge diğeri de sözleşmeliler düzenlemesi. Bu 2’sini de 6’ncı dönem toplu sözleşmede ödevlendirdik; 2022 yılı içinde yetkili konfederasyonla komisyon kurularak çalışacak ve yasalaşmak üzere siyasete teslim edilecek. Bu konuda ek gösterge komisyonu çalışıyor, 2 toplantı yaptık.’





EK GÖSTERGE İÇİN ÖNERİLERİMİZİ SUNDUK

‘3600 ek göstergeyi yukarıdan aşağı doğru bir omurga sistemi gibi düzenlerseniz ki buna göre yapıldı. Görev sorumluluk ve pozisyon boyutuyla ek gösterge sistemi anlamlandırılmış ve takvimlendirilmiş durumda. 3600’ün altında kalanların tazminat oranlarını biraz yukarı doğru çektiğiniz zaman o da amacına ulaşmış olur’ ‘Çünkü buradaki esas maksat şu, çalışırken katkısı olacağından değil emekli olduğunda maaşı ve ikramiyesi artsın beklentisinden kaynaklı millet ek gösterge istiyor. Onun için bunların tamamını paylaştık. Yardımcı hizmetler sınıfını da ek gösterge sisteminin içine çekin, diyerek bu konuda önerilerimizi sunduk.’ Milyonlarca memurun emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde önemli artışlar sağlayacak ve sonan gelinen 3600 ek gösterge konusunda taslaklara ulaşılmıştı. Ek gösterge düzenlemesinde öne çıkan unvanlar ise şöyle sıralanıyor:





*Ek göstergesi (3600) olan genel müdür yardımcısı, daire başkanı, başkan yardımcısı, grup başkanı,

Ek göstergesi (3000) olan üniversite genel sekreter yardımcıları,

*Ek göstergesi (3000) olan belediye bağlı kuruluş daire başkanları,





*Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve ek göstergesi (3600) olan daire başkanı, birinci sınıf emniyet müdürleri ile ek göstergesi (3000) olan ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf emniyet müdürleri,

*Ek göstergesi (3600) olan bakanlık il ve bölge müdürleri ile ek göstergesi (3000) olan bakanlık il müdürleri ile bağlı kuruluş bölge müdürleri ve bunların yardımcıları,

*Ek göstergesi (3000) olan avukat, hukuk müşaviri, istatistikçi, kimyager vb. meslek personeli,





*Ek göstergesi (2200) olan teknikerlerin ve diğer yükseköğrenim görmüş memurlar,

*Ek göstergesi bulunmayan yardımcı hizmetler sınıfı personeli.

NELER DEĞİŞECEK?

Kamu çalışanlarının ek gösterge rakamlarında 500- 750 puan artış sağlanacak. Yeni bir ek gösterge cetvelinde kadro unvanı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi ve hiyerarşik yapı dikkate alınarak genel müdür yardımcısı, Genel sekreter yardımcısı, daire başkanı gibi çeşitli unvanlar bir üst gruplara yükseltilecek. Ek göstergeden yararlanmayanların ek göstergeden yararlandırılması hedefleniyor.





Ek gösterge rakamlarının ve emekliliğe yansıtma oranlarının kademeli olarak yıllara yayılması üzerinde çalışılıyor. Ek göstergenin yükselmesi üç farklı ödeme türünü doğrudan etkileyecek. Memur maaşları, emekli aylıkları ve emekli olurken alınan ikramiyeler artacak. Polis, hemşire, öğretmen, din görevlilerinin yanı sıra diğer kamu görevlilerine ek gösterge konusu netleşecek. Doktorların bordroya tabi maaşları dikkate alınarak emekli olduktan sonraki maaş kayıpları telafi edilecek şekilde emekli aylıkları da iyileştirilecek.





12 MUTFAK ÇALIŞMASI YAPILDI

Ek gösterge düzenlemesine ilişkin 12 mutfak çalışması yapıldı. Memur maaşı, memur emekli aylığı ve ikramiyelerde hesaplama kalemi olan ek gösterge uygulaması kadro, hizmet sınıfı, derecelere göre farklılık gösteriyor. Polis, hemşire, öğretmen, din görevlilerinin yanı sıra ek göstergesi 2200’den düşük olanlar, göstergesi olmayanları da kapsayacak şekilde kapsamlı bir çalışma yapıldı. Dört hizmet kolunun esas olmakla beraber birlikte kamu avukatları, il müdürleri, müftüleri gibi bazı statü gruplarına yönelik de düzenleme yapılacak.”





2000 SONRASI EMEKLİLERE İNTİBAK MAAŞ ZAMMI

Televizyon programı sırasında kendisine yöneltilen “İşçi emeklilerinin maaşlarına zam olacak mı?” sorusuna yanıt veren

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Erdoğan’ın başkanlık edeceği kabine toplantısını işaret etti.

Bu konu için bir görüşme olabileceğini ima eden Jülide Sarıeroğlu “İstişare, ortak akıl, birlikte çalışma AK Parti’nin başarı hikayesinin merkezinde olan husustur.





Önümüzdeki dönemlerde gerekli değerlendirmeler Kabine tarafından yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

HALEN 2.500 TL MAAŞ ALIYORLAR

2000 yılından sona emekli olmuş çalışanlar için en düşük maaş ödemesi 2.500 TL. Temmuz ayına kadar geçerli olacak bu rakam Temmuz ayına enflasyon oranları kapsamında yükselecek. Maaş zammı için enflasyon oranları kadar Çalışma Bakanlığı’nın açıklayacağı aylık düzenlemesi de etkili olacak.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …