Salı , 23 Nisan 2024

AŞIDAKİ YAN ETKİYİ AÇIKLADI ”HASTAYI UYARIYORUZ”





”SIKINTILI BİR DURUM VARSA HASTAYI UYARIYORUZ”
Aşıyla ilgili endişeli ya da sıkıntılı bir durum olması halinde uyarıda bulunduklarını belirten Prof. Yiyit, ” Zaten sıkıntılı ve endişeli bir durum varsa biz hastayı uyarıyoruz. Burada daha uzun süre gözlemliyoruz” dedi.





”AŞILARIN YAN ETKİLERİ OLMAK ZORUNDA”
Aşıların yan etkileri konusunda da önemli açıklamalar yaptı Başhekim Nurettin Yiyit… ”Bir de şu andaki aşıların istesek de istemesek de bir miktar yan etkileri olmak zorunda” diyen Başhekim Yiyit, sözlerine şöyle devam etti:

” Ama bunlar masum yan etkiler. Bunlar nedir? Eklem ağrıları, kas ağrıları, aşı yerinde ağrı gibi. Zaten bağışıklık sistemini uyarmasını istiyoruz. Uyardığı için yan etkileri olacak. Aşıya olan güveni arttırsın, aşı işini yapıyor demektir bu.”





”BAKAN KOCA: 270 MİLYON DOZ AŞI ANLAŞMAMIZ VAR”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Twitter’dan Türkiye nüfusunun 3 katından fazla aşı anlaşması yapıldığının altını çizerek, açıkladı: “100 milyon doz Sinovac, 120 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz Sputnik aşıları için anlaşmamız var. 270 milyon doz nüfusumuzun 3 katından fazla aşı. Bu güce güvenin.”





Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında, günlük Covid-19 vaka sayısının 10 binin altına indiğini, düşüşün devam edeceğini öngördüklerini belirtmişti. Koca, toplantıya, BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin de video konferansla katıldığını söylemişti. Bakan Koca, 1 milyon dozla başlayan tedarik sürecinde şu an itibarıyla toplam 120 milyon dozluk anlaşma imzalandığını bildirerek, “120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun gayret, efor ve çabanızla imzalanmış oldu” demişti.





ŞİMDİYE KADARKİ EN MÜJDELİ HABER
Prof. Dr. İsmail Balık: Ülkeye gelecek 120 milyon doz aşı şu ana kadar COVID süreciyle ilgili duyduğumuz en müjdeli haber. Burada, BioNTech aşısının mucidi Uğur Şahin’in çok büyük katkısı var. O olmasa bize bu derece yüksek miktarda aşı verilmeyebilirdi.





Tünelin ucundaki ışık artık daha yakın ve büyük şekilde görülmeye başladı. Dolayısıyla, artık ikinci dozu stoklamaya ihtiyaç olmadan elimize her gelen aşıyı hızlı bir şekilde uygulayarak günlük aşı sayımızı 400 binlerden bir milyonlara kadar çıkarma ve sonbahara aşı yoluyla toplum bağışıklığını sağlama şansına erişmiş olacağız. Vefat sayımız ile ağır enfeksiyonu ortadan kaldırabileceğiz.





TÜRKİYE ÇOK RAHATLAR!
Prof. Dr. Murat Akova: Söylenen 120 milyon doz gelirse, tabii ki çok sevindirici bir durum diyebiliriz. 120 milyon doz 60 milyon insanın aşılanması demek. Bu da Türkiye nüfusunun yüzde 70’ten fazlası ediyor.

Böyle bir aşılama Türkiye’yi oldukça rahatlatır. Bu miktardaki aşı ile ABD’nin yaptığı gibi 12 yaş üstü genç yetişkin çağındakilere de aşı uygulama stratejisi gerekebilir.





Aşı karşıtlığını engellemek için ise toplumu aydınlatma konusunda geniş bir bilgilendirmeye ihtiyaç duyulacak. Toplumda sözünü dinletecek isimlerle doğru bir bilgilendirme yapılması gerekiyor.

Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …