Perşembe , 25 Nisan 2024

Ayak yanması neden olur, ayak yanması tedavisi nedir?





Yazın en sık görülen şikayetlerden biri olan ayak yanması hakkında; ayak yanması nedir? Ayak yanması nedenleri nelerdir? Ayak yanmasının tedavisi nedir? Ayak yanması nasıl geçer? Gibi soruları sizin için cevapladık…

Sıcak günlerde sık karşılaşılan şikayetlerden biri olan ayak yanması hakkında merak edilen; Ayak yanması neden olur? Ayak yanmasının sebepleri nelerdir? Ayak yanmasının belirtileri nelerdir? Ayak yanmasının nedenleri nelerdir? Ayak yanmasının tedavisi nedir? Ayak yanması nasıl geçer? Ayak yanmasına ne iyi gelir? Ayak yanması için bitkisel çözümler nelerdir? sorularının detaylarını haberimizde bir araya getirdik.





Gününüzü kabusa çeviren ayak yanması nedir?
Ayak yanması genellikle geceleri meydana gelen, karıncalanma, kaşınma, iğne gibi batma gibi durumlara neden olan kişilerin yaşam kalitesini düşüren oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ayak yanması erkeklere oranla kadınlarda daha çok rastlanan bir durumdur. Geceleri uyutmayacak kadar rahatsızlık veren bu durum başka hastalıkların belirtisi de olabilir.





Ayak yanması genetik sebeplerden kaynaklanabileceği gibi sonradan oluşan dış etken kaynaklı nedenlerden de meydana gelebilir. Ayak yanmasının görülme olasılığı genelde 50 yaş üzeri kadınlarda daha fazladır. Ayak yanması sendromu görme tembelliği ve görme bozukluklarının oluştuğu vakalarda görülmüştür. Ayaklarda oluşan bu yanmalar sürekli hale geldiği zaman ayakta durmakta zorluk meydana gelebilir.





Ayak yanması hastalık belirtisi olabilir mi?
Ayaklardaki yanmanın görülmesi bazı nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelebilir.

Bu durumlar genellikle

– Vitamin eksikliklerinden,

– Şeker hastalığından (diyabetik ayak),

– Huzursuz bacak sendromu,

– Basma bozukluklarından,

– Kanda hemoglobin yüksekliğinden,

– Amiloidoz birikiminden,

– Tarsal tünel sendromundan,

– Lomber disk hernisi (bel fıtığı),

– Siyatik sinir hasarından,

– Romatoid artrit,

– Hipotiroidi (tiroid azlığı),

– Böbrek yetmezliği, gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

– Taban düşüklüğü olan kişilerde, ayak altı yanması yaşarlar. Bu yanmaların giderilmesi için ayak spreyleri, kremleri kullanılabilir.

– Akut arter tıkanmasına bağlı gelişebilir ve özellikle sigara kullananlarda Buerger hastalığı veya Raynaud fenomeni gelişmiş ise ayaklarda yanma, karıncalanma, hissizlik ve ağrılar hissedilebilir.





– Geçirilen ağır kazalara ve travmalara bağlı sinir hasarlarında ayaklarda yanma hissi, ağrılar, karıncalanmalar hissedilebilir.

– Bel fıtığına bağlı sinir sıkışmalarında ayaklarda yanma hissi gelişebilir.

– Bazı vitamin eksikliklerine özellikle B 12 vitamini eksikliklerine bağlı ayaklarda yanma hissi olabilir.

Ayakta yanma hissi varsa ne yapılmalı?
Ayak yanması tanısı hastalığın ve altta yatan sebebinin incelenmesi için nöroloji, dahiliye veya ortopedi uzmanlarına başvurmak gerekebilir. Tanı için kan tahlilleri, elektromiyografi (EMG), manyetik rezonans (MR), ayak grafileri gibi tanı yöntemleri kullanılır.





Ayak yanması tedavisinde, yapılması gereken ilk şey bu durmun atında yatan asıl nedenin incelenmesi ve uygun tedavinin yapılması gereklidir. Tedavinin yanı sıra vitamin takviyesi, ayak bakımı ve hijyeni tedavide oldukça önemlidir. Ayak yanması tedavisinde neden bulunana kadar hastanın takip edilmesi ve şikâyetlerin azaltılması için ilaç tedavisi verilir.

Ayak Yanması Nörolojik Sorunlardan Kaynaklanıyor Olabilir Mi?

Ayak yanması; ayakta şiddetli derecede yanma hissi, iğnelenme, kaşıntı ve bazı zamanlar kızarma ile kendini gösteren bir durumdur. Bu hastalık; özel bir sendrom olarak nitelenir. Menopoz dönemindeki kadınlarda görülmesinin yanında, genç kişilerde de görülme olasılığı bulunur.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …