Cuma , 26 Nisan 2024

Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir ?





Kolon ve rektum sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmında oluşur. Kolon kısmında başlayan kansere kolon kanseri, rektumda başlayan kansere rektal kanser denir.

Bağırsak Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Nedeni kesin olarak bilinmese de çevresel ve genetik sebepler vardır. Genetik etkenlerin bu hastalıkta büyük önemi vardır. Çünkü ailesinde bu hastalığa yakalanmış kişilerin bu hastalığa yakalanma oranı diğer insanlara göre daha fazladır.

Bunun dışında bağırsak kanserinin oluşmasında hayvansal yağ tüketiminin etkili olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

Bağırsak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi bağırsak kanseri belirtileri de bazı mesajlar vererek uyarıcı sinyaller sergilemektedir.

Bu belirtilerin hepsi birden görülebileceği gibi kişiye göre değişen ve belirtilerin sadece bazılarının belirti gösterdiği durumlarda vardır.

Karın bölgesinde ağrı ve kramp girmesi,

Karında dolgunluk ve şişlik hissedilmesi,

İştah kaybının yaşanması,

Kansızlık ve demir eksikliği görülmesi,
Kabızlık ve bağırsağın tam boşalamaması durumu,

Dışkıda kan görülmesi, koyu kırmızı renkli olması veya koyu siyah olması,

Nedensiz kilo kaybı yaşanması,
Bulantı ve kusma hali,

Yorgunluk ve halsizlik durumları

Bağırsak Kanserinin Tanısı;




Günümüzde ilerleyen teknoloji sayesinde hastalığın teşhisi oldukça kolaydır. Hastanın bütün kalın bağırsağı Kolonoskopi ile görüntülenir.

Eğer kalın bağırsakta polip varsa incelenmek üzere bağırsaktan alınır. Risk altında olan kişiler ve polip alınan kişiler doktorun gerekli gördüğü sıklıkla kolonoskopi uygulanarak takibe alınır.

Başka bir teşhis yöntemi ise video görüntüleme ile yapılan sigmoidoskopidir. Kolonun aly bölgesi incelemeye alınır. Ayrıca bağırsakta gizli kan araştırılır.

Yani dışkıda kan arama yöntemi ile saptanması zor olan az miktardaki kanamalar tespit edilir. Gerekli görülürse bağırsaktan parça alınarak incelenir.

Bağırsak Kanserinin Tedavisi;

Kalın bağırsak kanserinin tedavisinde cerrahi yöntemler, t-radyasyon tedavisi ve kemoterapi tedavisi başlıca kullanılan tedavi yöntemleridir. Tedavi şekli tümörün yerleşme yerine ve evresine göre değişkenlik gösterir.

Tedaviye başlanmadan önce, hastalar doktorları ile hastalığın evresini, tedavi seçeneklerini, tedavinin yan etkilerini, normal yaşamında tedavinin olumsuz etkilerini, tedavinin maliyetini görüşerek kendilerini olumlu ve olumsuz durumlara hazırlamalıdırlar.

Sonraki Haber

Son dakika… Yunanistan’da gökyüzü kızıla büründü! Tekirdağ’dan giriş yaptı, İstanbul’a geliyor

Son dakika… Yunanistan’da gökyüzü kızıla büründü! Tekirdağ’dan giriş yaptı, İstanbul’a geliyor Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından …