Çarşamba , 24 Nisan 2024

Balinalar neden bu kadar büyükler? Kanserle mücadeleye yardımcı olabilir.





Bilinen en büyük canlı olan balinalar bundan milyonlarca yıl önce sadece yetişkin bir kurt boyutunda idi. Balinaların bu cüsseye ulaşmasını sağlayan genler ise yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarıldı. Üstelik bu genler, kansere karşı araştırmalar için de insanlığa yardımcı olabilir…





Günümüzde yaşayan mavi balinalar ortalama 30 metrelik uzunlukları ve 190 tona ulaşan ağırlıklarıyla, bu güne kadar yer yüzündeki en büyük canlılar olarak biliniyor. Balinalar yaklaşık 50 milyon yıl önce karada yaşayan küçük atalarından evrimleştiler. Yani devasa boyutlarına karşın balinalar dünya tarihi için kısa sayılabilecek bir süre önce bu kadar büyük değillerdi. 5 ila 10 milyon yıl öncesine kadar balinalar sadece bir fok balığı ya da yetişkin bir kurt büyüklüğünde canlılardı.





Okyanus bitkilerinin ve besinlerinin zaman içinde çoğalması ve suyun sağladığı yerçekimi özgürlüğü, balinaların bu kadar büyük olmalarında rol oynadı. Bunun yanında yapılan araştırmalar, balinaların devasa cüsselerinin temelini oluşturan genleri de ortaya çıkardı. Üstelik balinaların dev boyutlarda olmasını sağlayan bu genler, kanser araştırmalarına da ışık tutabilir.




Sonraki Haber

Emeklilerin Kartı Kullanımı

Emeklilerin Kartı Kullanımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dar gelirli emeklilere yönelik özel bir uygulama …