Perşembe , 28 Mart 2024

Balinalar neden bu kadar büyükler? Kanserle mücadeleye yardımcı olabilir.





BAZI GENLER BÜYÜK CÜSSEYE NEDEN OLUYOR
Brezilya’daki Campinas Eyalet Üniversitesi’nden biyolog Mariana Nery ve meslektaşları, zaman içinde balina DNA’sında meydana gelen değişikliklerin balinanın nasıl devasa boyutlara ulaşmasına yol açtığını inceledi. Dr. Nery ve ekibi, balinaların atlar, koyunlar ve inekler gibi bazı en yakın akrabalarında vücut büyüklüğünü etkileyen genleri uzun süredir araştırıyordu. Scientific Reports yayınlanan sonuçlar, büyüme hormonu ve vücuttaki şeker düzeyini kontrol eden bir hormon olan insülin bünyesindeki genlerin balinaların devasa boyutlarına neden olduğunu gösteriyor.





Araştırmacılar, farklı boyutlardaki 19 balina türünde bu vücut boyutuyla ilgili genleri karşılaştırırken, GHSR, IGFBP7, NCAPG ve PLAG1 adındaki dört gen üzerinde durdular. Bu genlerin daha büyük bir vücutla ilişkili oldukları bulundu.





BÜYÜK CÜSSE SAĞLAYAN GENLER KANSER RİSKİNİ DE DÜŞÜRÜYOR
Bu kadar büyük olmanın bazı dezavantajları var. Daha büyük olmak, daha fazla hücrenin vücutta bölünmesine ve hücrelerin tehlikeli şekilde mutasyona uğramasına neden oluyor. Bir vücutta mutasyona uğrayan hücreler ise kanser riskini doğuruyor. ABD’nin Philadelphia kentinde bulunan Thomas Jefferson Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Daniela Tejada-Martinez, “Kansere yakalanma olasılığı yaş ve vücut kütlesi ile artar” diyor. Ancak balinaların devasa kütlelerine karşı kansere yakalanma riskleri oldukça düşük. Tejada-Martinez, “Bununla birlikte balinaların kansere ve yaşlanmaya karşı gösterdikleri direnç bilim dünyası için bir sır” diyor.




Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …