Salı , 23 Nisan 2024

Balinalar neden bu kadar büyükler? Kanserle mücadeleye yardımcı olabilir.





Tejada-Martinez “Deniz memelileri, en uzun yaşayan memeliler oldukları için yaşlanma ve hastalık direnci araştırmaları için harika bir model. Grönland balinası gibi bazı deniz memelileri 200 yıldan fazla yaşayabilir” ifadelerini kullanıyor. Tejada-Martinez, balinalar gibi deniz memelilerinin kanser gibi hastalıklara karşı korunmak için ek mekanizmalar geliştirmiş olabileceğini öne sürüyor.





BALİNALAR İNSANLAR İÇİN KANSER TEDAVİSİ UMUDU MU?
Yeni araştırmalar, bu genlerin yalnızca balinaların muazzam vücut boyutlarına ulaşmasını sağlamadığını, aynı zamanda onları kanser riskinden korumada oynadığı önemli rolü de tespit etti. Tejada-Martinez, bu genlerin kanser oluşturan tümörleri baskılayıcı genler olduğunu ifade ediyor.





Bilim insanı, tümör baskılayıcı genlerin vücuttaki en önemli kansere karşı tepkiler arasında kabul edildiğini söylüyor. Tejada-Martinez, tümör baskılayıcı genlerin vücutta DNA hasar onarımı, hücre mutasyonunun durdurulması ve apoptoz (bir hücrenin ölümü) dahil olmak üzere yüzlerce biyolojik olayda yer aldığını açıklıyor. İnsanlarda binden fazla tümör baskılayıcı gen tespit edilirken çalışmalar balinalarda bu sayının 2.4 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.





Balinaların kendilerini kansere karşı nasıl koruduklarını anlamak, insanların 2020’de dünya çapında tahmini 10 milyon insanı öldüren kanser hastalığına karşı ilerleme kaydetmesine yardımcı olabilir. Washington’daki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden biyolog Michael McGowen, balinalardaki bu genleri kavramanın, insanlarda kanserin ilerlemesini yavaşlatmak konusunda yardımcı olabileceğini söylüyor.

Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …