Cuma , 26 Nisan 2024

Bilim Kurulu sonrası flaş aşı açıklaması





‘YERLİ AŞI ÇALIŞMALARIMIZIN SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ROL ALACAĞI BELİRTİLMİŞTİR’ “Yapılan sözleşmeye bağlı olarak ülkemize ilk partisinin gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden itibaren yürütülecek strateji üzerinde görüşmeler yapılmıştır” diyen Bakan Koca, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Temin edilecek aşı miktarının artırılması ve alternatif aşı teminine ilişkin çalışmalar ve görüşmeler hakkında bilgi paylaşılmıştır. Bu arada umut vadeden yerli aşı çalışmalarımızın orta ve uzun vadede sorunun çözümünde rol alacağı belirtilmiştir. Halihazırda bir inaktif aşımızın Faz 1 klinik çalışmasında sona gelinmiş ve Faz 2 çalışmalarına hazırlanılmaktadır.



Eş zamanlı olarak 2 inaktif ve 2 adenövirus temelli aşı ile bir virüse benzer parçacık aşısı da Faz 1 aşamasına gelmiş ve gerekli incelemelerden sonra ilk araştırma ürünleri üretilerek devreye alınacaktır. Ancak öncelikle erken dönemde yapılacak olan aşılamaya odaklanmanın önemi dile getirilmiştir. Ülkemizde bir inaktif (sinovac) bir de mRNA (pfizer) aşının Faz 3 çalışmaları sürmektedir. Bir adenövirüs (sputnik V) aşısının da Faz 3 öncesi kronik toksisite çalışmaları yürütülmektedir. Bu aşının da en kısa sürede Faz 3 çalışmasının başlaması beklenmektedir. Mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının güvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında ülkemizde de yürütülen Faz 3 çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediği ifade edilmiştir.”


Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …