Cuma , 19 Nisan 2024

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN AŞI KONUSUNDA ÇOK SERT UYARI






Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19 salgınına karşı geliştirilen aşılar hakkında konuştu. Aşı konusunda tereddütler yaşanmasının normal olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, aşıların uygulanmaya başlanmasından sonra insanların rahat etmeye başlayacağını söyledi.
Prof. Dr. Özlü, ‘Bizim satın alacağımız aşı için konuşuyorum, bunlar bizi rahatlatacaktır. Önce sağlık çalışanları olarak bizler aşı olacağız. Bunu çevremizdeki insanlar görünce kanaat getireceklerdir. Aşıdan zarar görme olasılığı elbette vardır. Her aşıda bu vardır.




Şu anda ruhsatlı olan, yıllardır kullanılmakta olan aşılardan bile bazen beklenmedik, öngörülmedik sorunlar olabilir ama bunlar milyonda bir veya on milyonda bir gibi çok düşük bir ihtimal. Böyle düşük bir ihtimalden korkup Kovid-19 tehlikesini görmezden gelmek makul değil’ dedi.
Kovid-19 salgına karşı geliştirilen aşıların ciddi ve yaygın bir yan etkisinin görülmediğini belirten Prof. Dr. Özlü, konuşmasına şöyle devam etti:‘Şu anda Türkiye’de her gün bu hastalıktan dolayı 250 kişi ölüyor. Aşılamadığınız zaman bu ölümler devam edecek. Bunu yok saymak, önlememek, elinizde güç olduğu halde kullanmamak, bu ölümleri durdurmamanın da bir vebali var.




Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük. Aşı olmamak güvenli değil. Ben aşıların güvenli olduğuna inanıyorum. Bu bizim alacağımız aşıyla ilgili değil, diğer aşılar da dahil olmak üzere on binlerce insana Kovid-19 aşıları uygulandı ve hiçbirinde ciddi bir yan etki görülmedi. Bu kadar çok sayıda kişide ciddi, sık görülen bir yan etki olsaydı ortaya çıkardı.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …