Perşembe , 25 Nisan 2024

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN DELTA VARYANTI AÇIKLAMASI





“İngiltere varyantının başlangıcı İngiltere’ydi. Delta varyantının İngiltere’de vakaların çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Neden tedirgin olmalıyız? Daha fazla bulaştığını daha hızlı yayıldığını gösteriyor. İlk virüsü Vuhan virüsü olarak değerlendirecek olursak onu takip eden İngiltere varyantı, 2 kat fazla bulaşıyordu. Hastalığın ağırlığında fark yaratmamıştı.





Delta varyantı ise İngiltere varyantına göre 2 kat fazla bulaşıyor. Daha fazla enfeksiyona neden olabiliyor. Biz ne yapabiliriz? Normal şartlarda virüsün damlacık yolu ile geçtiğini söylemiştik. Bu virüs damlacıkla gene, çok daha az virüs çok daha ağır hastalığa neden oluyor.





DELTA VARYANTI İKİ KAT ATILIYOR…
Delta varyantı enfekte olan kişiden çok daha fazla sayıda atılıyor. Eski virüs ile 10 atılıyorsa bu varyant ile 15 ila 20 atılıyor sayı olarak. Önceden ben 10 virüs aldığımda hasta oluyorsam bu defa rakamın 3 ila 4 arasında olduğunu görüyoruz. Bu da benim çok daha kolay hastalanmama neden oluyor.”





“Ne yapabiliriz? Birincisi maske ve mesafe çok etkili. İkinci de aşılar çok etkili. Bir miktar etkide azalma olduğunu söylüyoruz. Ancak 2 doz aşılıysak, biz Delta’ya karşı korunuyoruz demektir. Korunuyoruz derken şöyle açıklayalım, aşılar Delta’da hastaneye başvuracak kadar ağır olmasını ya da kayıpları önleyecek kadar önemli.”




Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …