Cuma , 19 Nisan 2024

BİR YILDIZI DAHA KAYBETTİK





Türk operasının duayen sanatçısı tenor Erol Uras’ın v*-fat ettiği öğrenildi. Peki Erol Uras kimdir? Kaç yaşında neden v*-fat etti? Aslen nereli? İşte ayrıntılar..





Türk operasının duayen sanatçısı tenor Erol Uras’ın dün akşam saatlerinde hayatını kaybettiği öğrenildi. Türk opera tarihinin en önemli tenorlarından olan Erol Uras’ın v*-fat haberini Kültür ve Turizm Bakanlığı sosyal ağ hesabı üzerinden duyurdu. Sanat camiamızın başı sağolsun” T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sosyal ağ hesabı üzerinden yapılan yazılı açıklamada tenor Erol Uras’ın v*-fat haberi şu sözlerle duyuruldu: “Opera tarihimizin en önemli tenorlarından Erol Uras’ın v*-fatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyoruz. Sanat camiamızın başı sağ olsun.





Erol Uras 1936 senesinde Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda şan eğitimi alan Erol Uras daha sonra İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Halk Müziği programında master yaptı. Münir Nurettin Selçuk’un Türk Müziği Konservatuarında öğrencisi olan Erol Uras, 1962’de korist olarak İstanbul Şehir Operası’nda görev aldı ve ardından 1965’te solist oldu. Burada 1970’e kadar baş tenor olarak görevini sürdürdü.





1980’de Deutsche Oper Berlin’de dile getiren Uras, bir çok ünlü orkestra şefi ve ayrıca Leyla Gencer’le opera eğitimini sürdürdü. Hem yurtiçi hem de yurt dışında opera, resital, senfonik konser ve oratoryo performanslarında yer alan Erol Uras, Othello, Aida, Il Trovatore, André Chénier, Turandot, Carmen, Maça Kızı, Cavalleria Rusticana ve I Pagliacci gibi 30’u aşkın eserde başrol seslendirdi. Pek çok kayıt çalışmasına ve prömiyere imza atan tenor, İstanbul Devlet Operası’ndaki görevinden 2003’te emekli oldu ve İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’nde öğrenciler yetiştirdi.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …