Perşembe , 25 Nisan 2024

ÇALIŞAN VATANDAŞLARIN DİKKATİNE! YENİ YASA MECLİSTE…





Cuma günü meclise sunulmuş olan torba yasada vatandaşların çalışma hayatını etkileyecek birçok yeni düzenleme bulunuyor. 50 yaş üstü vatandaşlar için sözleşmeli çalışmanın önünü açacak olan yasa herkes tarafından tartışılacak gibi gözüküyor.



Cuma günü meclise sunulmuş olan torba yasada vatandaşların çalışma hayatını etkileyecek birçok yeni düzenleme bulunuyor. 50 yaş üstü vatandaşlar için sözleşmeli çalışmanın önünü açacak olan yasa herkes tarafından tartışılacak gibi gözüküyor. İşte maddeler halinde özellikle çalışan vatandaşları etkileyecek düzenlemeler…



İşsizlik Sigortası Kanunu ile belli başlı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında yapılan kanun teklifi bu hafta Ankara’nın en önemli gündemlerinden biri olacak. Cuma günü meclise sunulmuş olan kanun teklifi yalnızca vergi borçlarının yapılandırması ile değil birçok konuda da günlük hayatımızı etkileyecek düzenlemeler hakkında yeni kanunlar içeriyor. İşte kanun teklifinde yer alan bazı maddeler…
25 yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşların kıdem tazminatı



Belirli süreli iş sözleşmeleri eğer işçi 25 yaşını doldurmamış ise veya 50 üstü yaşında ise mevcut koşullar aranmadan yapılabilecek. 25 yaşını doldurmamış olan işçilerin yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin vakti kişinin 25 yaşını doldurduğu tarihi geçmeyecek. Belirli süreli iş sözleşmelerinin toplam süresi 2 yıldan fazla olmayacak. Bu madde uyarınca belirli süreli iş sözleşmesine sahip olan kişiler sözleşmeleri sonlandığında kıdem tazminatı almaya hak kazanamayacak.
Cumhurbaşkanının Kurumlar Vergisi yetkisi



2017’de yapılmış olan yasa değişikliği ile Kurumlar Vergisi 2018-2020 yılları için %20’den %22’ye yükseltilmişti. Yeni düzenleme geçerli olmazsa vergi önümüzdeki sene itibariyle tekrar %20’ye inecek. Kanun teklifine göre cumhurbaşkanının Kurumlar Vergisini 5 puana kadar indirme yetkisi olacak.
Kısa çalışma ödeneği 30 Haziran 2021’e uzatılabilir



AKP tarafından meclise 16 Ekim itibariyle sunulan teklif ile işveren prim desteği, prim teşviki ve damga vergisi desteği 2023 sonuna uzatılabilecek. Aynı şekilde kısa çalışma ödeneği ise 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilecek.
Prim ve vergi borçlarına erteleme



Meclise sunulan kanun teklifi dahilinde vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasının da olması bekleniyor.
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş yaptığı açıklamada vergi ve prim borçları ile ilgili yapılandırmanın ekleneceğini söyledi. Teknik kısımların tamamlanması üzerinde çalışıldığını söyleyen Muş, kanun teklifini Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacaklarını belirtti.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …