Çarşamba , 24 Nisan 2024

CENNETİ KAZANDIRAN ÜÇ HUY






Peygamber Efendimiz Önce Kötü Huylardan Ikisine Temasla Bunların Terk Edilmesini Istemekte Ve Bu Huyları Terk Edenlere Verilecek Mükâfattan Söz Etmekte, Sonra Da Bütün Kötü Huylardan Arınan Kimsenin En Yüksek Dereceye Ulaşacağını Belirtmektedir. Ebû Ümâme El-Bâhilî Radıyallahu Anh’den Rivayet Edildiğine Göre Resûlullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem Şöyle Buyurdu: “Haklı Bile Olsa Çekişip Didişmeyen Kimseye Cennetin Kenarında Bir Köşk Verileceğine
Peygamber Efendimiz Önce Kötü Huylardan Ikisine Temasla Bunların Terk Edilmesini Istemekte Ve Bu Huyları Terk Edenlere Verilecek Mükâfattan Söz Etmekte, Sonra Da Bütün Kötü Huylardan Arınan Kimsenin En Yüksek Dereceye Ulaşacağını Belirtmektedir.
Ebû Ümâme el-Bâhilî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Haklı bile olsa çekişip didişmeyen kimseye cennetin kenarında bir köşk verileceğine ben kefilim.
Şakadan bile olsa yalan söylemeyen kimseye cennetin ortasında bir köşk verileceğine kefilim.




İyi huylu kimseye de cennetin en yüksek yerinde bir köşk verileceğine kefilim.”[1] KÖTÜ HUYLARDAN KURTULMAK
Kendini haklı, başkasını haksız göstermek için çekişmek ve karşısındakini aşağılamaya çalışmak çirkin bir huy, bir haksızlık, kısacası zulümdür. Doğru bildiği bir hususu karşısındakine mutlaka kabul ettirmek için uğraşmak da doğru değildir. Çünkü karşı taraf kendi bildiğinden vazgeçmemek için direndiği takdirde, tatsız olaylar çıkabilir. Faydadan çok zarar meydana gelebilir.
Kötü huylardan biri de yalan söylemektir. Bize inanan ve güvenen birini yalan söyleyerek aldatmak, ona ihânet etmektir. Yalanın şaka yollu söylenmesi bile çirkindir. İnsanları eğlendirmek için yalan söyleyen kimselerin ne fena bir iş yaptıklarını göstermek için Peygamber Efendimiz: “Yazıklar olsun milleti güldürmek için yalan söyleyen kimseye; yazıklar olsun; yazıklar olsun” buyurmuştur (Ebû Dâvûd, Edeb 80; Tirmizî, Zühd 10). Yalan konusu 1545-1550 numaralı hadisler arasındaki “Yalan Yasağı” bahsinde ele alınacaktır.
İYİ HUYLU OLMAK
İyi huy dediğimiz güzel ahlâk ise, insanın en değerli meziyetidir. Allah Teâlâ Peygamber Efendimiz’in en üstün yanını belirtirken, “Sen en güzel ahlâka sahipsin” [Kalem sûresi (68), 4] buyurmaktadır. Müslümanlar huyları güzelleştiği ölçüde Allah’a ve Resûlü’ne yaklaşır, onların sevgisine hak kazanırlar.




Kötü huylu kimse, başkalarından önce kendisine yazık eder. Çünkü onun bu hali, kolay kolay iyileşmeyecek belki de ömür boyu kendisinden ayrılmayacak bir hastalıktır.
KÖTÜ HUYUNU BUL VE ONDAN KURTULMAYA ÇALIŞ
Rivayet edildiğine göre Abdullah İbni Mübârek hazretleri bir yolculuk sırasında kötü huylu bir adamla arkadaş olmuştu. Adamın suyunca gitmeye, dediklerini yapmaya, onu kırmamaya çalıştı. Yolculuk sona erip de kötü huylu arkadaşından ayrılırken, İbni Mübârek, çok değerli bir dostundan ayrılıyormuş gibi ağlamaya başladı. Onun bu haline hayret edenlere şunları söyledi:
Ben bu adama acıdığım için ağlıyorum. Çünkü yolculuk bitti, ben de kendisinden ayrıldım. Fakat onun kötü huyu hâlâ kendisiyle beraber.
Aklı başında bir kimse kendini tanımaya gayret etmeli, kötü huylarını bulup onlardan kurtulmaya çalışmalıdır.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …