Cumartesi , 20 Nisan 2024

CHP’li milletvekili adaylığını açıkladı






CHP`li milletvekili adaylığını açıkladı
CHP adayı kim olacak herkes bu sorunun cevabını arıyor. Çatı aday fikrinin çöktüğü muhalefet cephesinde her parti kendi adayıyla yola devam edecek görünüyor.
Peki CHP kimi aday gösterecek.
Kulislerde Yılmaz Büyükerşen ile birlikte adı öne çıkan isimlerden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce Ahmet Hakan`a konuştu.
Seçilmesi halinde neler yapacağını anlattı.
-Adayım… Kazanacağıma inanıyorum. -Huzur vaat edeceğim. En büyük vaadim huzur olacak.
-Restorasyon süreci başlatacağım. Adım adım hukuk devletine, parlamenter sisteme, kuvvetler ayrılığına geçişi sağlayacağım.
-İlk turda her parti kendi adayını çıkarmalı. Çatı adayıyla olmaz. İlk turda her parti kendi adayını çıkarırsa ikinci tur garanti olur. -Erdoğan’ın karşısında ikinci tura ben kalmazsam Meral Akşener kalırsa… Benim desteğim ona olur. Abdullah Gül kalırsa… Benim desteğim ona olur. Sonuna kadar desteklerim. Miting yaparım.”




-Ama ikinci tura ben kalırsam… Onların da beni desteklemelerini beklerim, isterim.”
-En büyük hayalim sokakta tek başına yürüyebilen, bisikletiyle dolaşabilen, çevresinde koruma ordusu olmayan bir Cumhurbaşkanı olmak…
Abdullah Gül aday olacak mı?
Türkiye 24 Haziran`da yapılacak erken seçime kilitlendi.
Adaylar bir bir ortaya çıkmaya başladı.
Bu süreçte en çok konuşulan konulardan biri ise, Abdullah Gül`ün aday olup olmayacağı oldu.
Güneri Cıvaoğlu köşesindeki yazısında Abdullah Gül`ün adaylığına değindi. İşte o yazı…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için “muhalefet ortak Cumhurbaşkanı adayı” girişimi “siyasi tarih arşivine kaldırıldı” denebilir.
Abdullah Gül’ün -HDP hariç- “ittifak karşıtı muhalefet partilerinin ortak adayı olması” SP’nin projesiydi. Zaten tutmayacağı başından belli olan bir maya görüntüsündeydi.
1- Meral Akşener çok önceden “Cumhurbaşkanı adayı olduğunu” açıklamıştı. Akşener’in duası için onu tanıyanlar “Sözünden geri adım atmamak eksenlidir” yorumunu yapıyorlardı. Gerçekten Akşener “Kamuoyu önünde adaylığımı açıkladım, artık dönemem” kararlılığını sürdürdü.
2- CHP içinde “Abdullah Gül’ün adaylığına karşı tepkiler” yaygındı. Daha önce kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı “Genel Başkan adayı olan” ve 24 Haziran için de “CHP’nin Cumhurbaşkanı adaylığından” söz edilen Muharrem İnce kesin karşı tavır koyan tweet’ler attı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de gene Twitter üzerinden “CHP’nin gündeminde Abdullah Gül diye bir isim olmadı, şimdi de yok, olmayacak da” mesajını verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “CHP’de Abdullah Gül gibi bir tartışma yoktur, kendisi adayımız da değildir” dedi. Bu ve benzeri açıklamalardan sonra CHP’nin “kendi içinden aday göstermesi” dışında başka seçenek görünmüyor.




3- Artık -hani mesela- kırılan vazonun bütün parçaları yapıştırılsa ve kendisine sunulsa bile Gül’ün buna olumlu cevap vermesi, söylenenleri içine sindirmesi mümkün mü? Abdullah Gül’e “Kararsız davrandı, o yüzden” diye başlayan eleştirilere gelince… Ne yapacaktı? Zemini çatlaklar, kırıklar, boşluklarla dolu sahneye çıkıp “Ben adayım” mı diyecekti?
AK Parti ve MHP ittifakının karşısındaki partilerin 24 Haziran yol haritası neredeyse belli. Cumhurbaşkanlığı için partiler kendi adaylarını gösterecek.
Aralarından en fazla oy alan ve ikinci tura kalan -birinci turda yüzde “50+” sandıklardan çıkmamışsa- aday desteklenecek. Böyle bir durumda her partinin kendi adayını göstermesi durumunda seçmen katılım oranı daha yüksek olabilir. Yüzde 85’in aşılması muhalefet blokunun lehine olur gibi hesaplara da işaret edeyim.

Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …