Cuma , 29 Mart 2024

Çocukların bağışıklığını 3 yıl zayıflatıyor…





‘AŞILARI TAMAMLAMADAN YURTDIŞINA ÇIKMAYIN’
Avrupa’ya iş veya seyahat amaçlı gidecek aileleri de uyaran Prof. Dr. Kara, “Aşısız çocuklar varsa aşıları tamamlanmadan yurtdışına çıkılmamasını öneriyoruz. Kızamığın ilk dozu 12. ayda, ikinci dozu 48. ayda yaptırılmalı. Ancak yaşadığı bölgede, semtte kızamık vakası olması durumunda ilk doz 9. aydan itibaren yaptırabileceği gibi, ebeveynler ikinci doz için de 48 ay geçmesini beklemeden çocuklarının koruyucu aşılarını yaptırabilirler. Kızamık veya çocukluk çağı aşılarının kısırlık ve otizm gibi hastalıklarla hiçbir alakası yok.”





Öte yandan, aşı karşıtlarının sosyal medya üzerinden yayınladıkları içeriklere ilişkin bugüne kadar en önemli araştırma ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Dr. Süleyman Utku Uzun ile Uzman Dr. Ayşe Nur Usturalı tarafından yapıldı.





Doktor olmadığı halde sosyal medyayı mesken tutarak aşı karşıtlığı yapanlara yönelik yürütülen araştırmada, video paylaşım sitesine konulan içeriklerin yüzde 78.4’ünün sağlık profesyoneli olmayan kişilerce yüklendiği saptandı. Söz konusu videoların yüzde 40’ının aşı karşıtı hareketle ilgili bir kaynaktan, yüzde 21.7’sinin içerik kullanıcısından, yüzde 15’inin de TV kanalı tarafından paylaşıldığı ortaya koyuldu. Araştırmaya göre, ülkemizde aşı karşıtı ilk video sosyal medyaya 18 Ağustos 2010 tarihinde yüklenirken, benzer videoların yüzde 80’i ise 2016 sonrası dolaşıma sokuldu.





Ayrıca, ABD’deki Princeton Üniversitesi’nden bilim insanlarını geçtiğimiz yıllarda yürüttüğü bir araştırma, kızamığın çocukların bağışıklık sistemini sanıldığı gibi 1-2 ay değil, 3 yıl zayıflattığını gösterdi.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …