Çarşamba , 24 Nisan 2024

Covid-19’u ağır ya da hafif atlatılmasının sebebi açıkladılar, meğer asıl etken buymuş





Korona virüsünü bazı insanlar hafif bazıları da ağır atlatmasının sebebi henüz keşfedilemedi. Fakat şuan hakem denetimlerinden geçmeyen ve bir bilim bülteninde yayınlanmayan bir araştırmada, ağır korona virüsü geçiren hastalarda vücudun “otoantikor” ürettiği ve bunların, işgalci virüse saldırması yerine hastanın bağışıklık sistemine ve organlarına saldırdığı iddia edilmekte.
Korana virüsü bir kişinin ciddi şekilde hasta olup olmayacağı, bağışıklık sisteminin korona virüse nasıl tepki gösterdiğiyle çok alakalı bir durumdur. Ama bilim adamları, hastalık bazı insanlarda ağır geçerken neden diğerlerinin yalnızca hafif belirtiler görüldüğü ya da hiç belirti görülmediği halen bilinmemektedir. Şuan ise Yale Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmayla, meseleye biraz ışık tutulabilmektedir.
Otoantikor Üretiyorlar



Henüz hakemlerin denetimlerinden geçmeyen ve bir bilim bülteninde yayınlanmamış bu araştırma, ağır korana virüsü geçiren hastaların vücudunda “otoantikor” ürettiğini öne sürmekteler. Bunlar, işgalci olan virüse saldırmak yerine hastanın bağışıklık sistemine ve organlarına saldıran antikorlardır.
Hücreleri Tanıyorlar
Araştırma yapan insanlar ağır olarak korana geçiren insanlarda, korona virüsün bulaştığı hücreyi tanıma, bu hücre karşısında harekete geçmek ve bu hücreleri tanımakla alakalı önemli proteinlere tutunan otoantikorlar bulunduğunu keşfetmişlerdir.



Savunma Mekanizmalarına Engel Olmaktadır
Proteinler, bağışıklık sisteminde önemli mesajcılar olan sitokinler ile kemotinleri içermektedir. Bağışıklık sistemlerinin normal işleyişine müdahalede bulunan mesajcılar, antiviral savunma mekanizmasına engel olarak hastalığı daha ciddi bir duruma getirebiliyorlar.
Senelerdir Biliniyor
Romatizmal eklem iltihabı, Otoantikorların ve lupus gibi otoimmün hastalıkları yer aldıklarını senelerdir bilinmektedir.
Bazı kişiler bu antikorların neden oluştukları bilinmemekte ama durumun, genetik ve çevrenin birleşimi ile ortaya çıkması muhtemeldir. Virüsün enfeksiyonları da bazı otoimmün hastalıkların başlangıcı ile ilişkilendirilmiş durumdadır.


Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …