Perşembe , 25 Nisan 2024

De-prem anında ortaya çıkmıştı. Uzmanlar sebebini açıkladı. B.akın sebebi neymiş. Bu hiç normal değil!





Hatay’da deprem anında bir iş makinesinin kamerasının kaydettiği görüntülerde ortaya çıkan mavi ışıklar merak konusu oldu. Gökyüzünde peş peşe en az 9 kez yansımalar yapan mavi ışıklar ‘deprem ışığı’ olarak da adlandırılmaktadır. Peki, deprem anında ortaya çıkan mavi ışık nedir? NASA yetkilisi açıkladı





DEPREM ANINDA ORTAYA ÇIKAN MAVİ IŞIK NEDİR? NASA YETKİLİSİ AÇIKLADI
San Jose Eyalet Üniversitesinde fizik profesörlüğü yapan NASA’nın Ames Araştırma Merkezinde kıdemli araştırmacı Friedemann Freund, gökyüzünde beliren mavi ışığın ‘deprem ışığı’ olarak adlandırıldığını açıkladı. Deprem ışığının sadece mavi olmadığını belirten Freund, renkli flaşların bile kayıtları olduğunu ve birkaç saniye yanıp söndüğünü vurguladı. Bazılarının ise onlarca dakika süreceğine de dikkat çekti.





DEPREM IŞIKLARI NASIL OLUŞUYOR?
NASA yetkilisi bu soruyla ilgili araştırma yapıldığını ancak kesin bir çözüme ulaşılamadığını söyledi. Ancak bilim insanlarının bu ışıklarla ilgili bazı tahminleri bulunuyor. O da şu:





Tektonik stres alanındaki dünyanın manyetik alanının veya iyonosferinin yerel olarak yok edilmesi bir parlama etkisine neden olur veya tektonik stres bir piezoelektrik etki üretir ve kuvars içeren kaya belirli bir şekilde sıkıştırıldığında, güçlü voltaj üretecektir. Bu voltaj havaya salınır, havayı iyonize eder ve tribolüminesans prensibi olarak adlandırılan parlak elektrik ışığı yayar.




Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …