Perşembe , 25 Nisan 2024

DEPREM UZMANINDAN AÇIKLAMA





DEPREMLERE NEDEN OLDUĞU KONUSUNDA BİR GÖRÜŞ VAR
Fakat güneş, ay ve dünyanın aynı çizgiye gelmesiyle birlikte ortada ay ve meydana güneç tutulması meydana geliyor. 25 Ekim’de de böyle bir olayı ülkemizde de yaşayacağız. Belli bölgelerde bu daha fazla yaşanacak. Bu çekim kuvvetinin dünya üzerindeki fay hatlarını tetikleyerek depremlere neden olduğu konusunda bir görüş var.





12 DEPREMİN 9’UNDA…
Bu görüş doğru mudur? Bununla ilgili çok araştırmalar var. Özellikle Japonların bu konuda araştırmaları fazla. Kendi noktalarında meydana gelen 12 tane depremin 9’unda böyle bir ilgiyi kurmuşlar. Hatırlanacağı gibi 1999 depreminin 1 hafta öncesinde de böyle bir durum vardı. Fakat ondan sonra 2006’da tam tutulmayla Tokat üzerinden geçen bir güneş tutulması olayı vardı. Biz o zaman büyük bir depreme neden olmayacağı görüşümüzü belirttik. O zaman Niksar’a gittik ve halkla beraber olduk. O sırada büyük bir panik vardı. İnsanlar çadırlarda yatıyordu. Buna hatta yerbilimi uzmanı olmayan bir profesör neden olmuştu. Nitekim böyle büyük bir deprem ülkemizde meydana gelmedi. Yani direk olarak bir ilgi yok. Şöyle ki kullanılabilir bir ilgi yok.





TEK TÜK PARALELLİKLER VAR AMA…
Erken uyarı sistemi için kullanabileceğimiz bir bilgi var. Bir çekim kuvveti var ama özellikle küçük depremlerde bu ilgi hiç kurulamıyor. Büyük depremlerde tek tük paralellikler var ama bunu formülüze edebileceğimiz şekilde güneş tutulmasının tektonik kuvvetleri yenip depreme neden olduğu konusundaki bir görüşü bilim insanları buna inanmıyor. Bu bakımdan bilim insanlarının çoğu şöyle diyor; ‘Güneş tutulmasının keyfine varın, depremi düşünmeyin’ Çünkü böyle bir beklenti içerisinde olmak çok doğru değil. Zaten kullanılabilir bir bilgi olsaydı biz de tüm dünya bilim insanları ile birlikte ‘şuralarda deprem olacak’ deyip insanları rahatlatmayı çok isterdik.





17 Ağustos depreminden 6 gün önce 11 Ağustos 1999 güneş tutulması olmuştu. 25 Ekim’de de güneş tutulması bekleniyor. Güneş tutulması ile deprem arasında ilişki olduğunu düşünen kişiler endişe içinde. Bu endişelere Prof. Naci Görür, sosyal medya hesabından yanıt verdi. Görür, güneş tutulmasıyla ilgili, “Bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir” dedi.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …