Perşembe , 28 Mart 2024

DİKKAT! LİSTEDEKİ BU HASTALIKLARI OLANLARA MAAŞ BAĞLANIYOR! BAŞVURU İÇİN





Şunu vurgulamakta yarar var. Hastalanan herkes malûl aylığı alamaz. Malûl aylığı bağlatabilmek için sigortalının veya işverenin talebi üzerine SGK’nın yetkilendirdiği hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgeler ile başvuruda bulunmak gerekiyor. İnceleme sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş olduğu SGK Sağlık Kurulu’nca tespit edilen kişilere malûl aylığı bağlanabilir.





BAŞVURU İÇİN GECİKMEYİN
Malûl aylığı bağlatabilmek için, tanı konulduktan itibaren bir yıl içinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Mâlul aylığı ödeme süresi, sağlık kurulu raporu tarihinden itibaren başlıyor. Dolayısıyla, raporu aldıktan sonra hemen SGK’ya başvurmak gerekiyor. Aksi takdirde, gecikilen süre kadar eksik aylık ödenir. 18 ay malûl aylığı bağlanması mümkün olan hastalığa yakalanan sigortalı, raporu aldıktan sonra iki ay geç başvurursa, 18 yerine 16 ay süreyle aylık alabilir.





10 YIL SİGORTA, 1800 GÜN PRİM
Hastalık nedeniyle malûl aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve 1800 gün prim ödeme koşulu aranıyor. Başkasının bakımına muhtaç durumda olan, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan hastalarda on yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor ama en az 1800 gün primlerinin bulunması gerekiyor.





Geçici malûl aylığının kalıcı hale getirilebilmesi için hastalık dolayısıyla çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu gerekiyor.
GÜNÜ EKSİK OLAN BORÇLANABİLİR
1800 prim gününü tamamlayamayanlar, borçlanma hakları varsa, eksik günleri borçlanma yoluyla tamamlayabiliyor. Erkek çalışanlar askerlik, kadın çalışanlar doğum borçlanması yapabilir.




Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …