Salı , 23 Nisan 2024

Dünya bu sonuçları bekliyor… 2023’te kimler hangi seçimlere gidecek?





2023’te sadece Türkiye değil, 14 ülkede başkanlık ve parlamento seçimleri gerçekleşecek. Ukrayna-Rusya savaşı jeopolitik dengeleri alt üst etti ve savaş henüz bitmiş değil. Öte yandan küresel ekonomi de başta enflasyon olmak üzere birtakım belirsizliklerle yıla başladı.





O nedenle bu sene yapılacak seçimler uluslararası ilişkilerin dengesi açısından büyük önem taşıyor. Öncelikle Türkiye dışında bu sene hangi ülkelerde seçim yapılacağını belirtelim: Arjantin, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Guetamala, Yeni Zelanda, Nijerya, Pakistan, Polonya, Singapur, İspanya ve Tayland.





Estonya, Finlandiya, Singapur, Bangladeş ve Yeni Zelanda’nın kadın liderleri seçimlerde bir sonraki dönem için rekabet edecekler.

KUZEY VE DOĞU AVRUPA ÖNE ÇIKIYOR
Bu sene seçim yapılacak ülkelerin arasında Estonya, Finlandiya ve Polonya’nın olması savaşın jeopolitik gidişatına dair soruları da beraberinde getiriyor.





Rusya ile sınır komşusu olan Estonya ve Finlandiya’da mevcut başbakanlarının profilleri savaşın ardından ülkelerinde kısmen yükselişe geçti. Rusya’ya karasal anlamda en yakın NATO üyesi olan Polonya’da ise iktidar partisi, iç siyasetteki dalgalanmalara rağmen Batı ile yakın ilişkilerini muhafaza etmek istiyor. Türkiye ve İspanya da savaş sırasında yürütülen diplomatik faaliyetler açısından öne çıkıyor. Türkiye özellikle tahıl koridoru ve arabuluculuk meselelerinde büyük rol oynuyor.




Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …