Perşembe , 25 Nisan 2024

Dünya bu sonuçları bekliyor… 2023’te kimler hangi seçimlere gidecek?





Estonya’da 5 Mart’ta, Finlandiya’da ise 2 Nisan’da seçim yapılacak. Eski bir Doğu Bloğu ülkesi olan Estonya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından AB ve NATO’da Kiev ile dayanışma konusunda öncülük eden ülkelerden biri oldu. 45 yaşındaki Başbakan Kaja Kallas ayrıca, Macron ve Putin arasındaki iletişim hattının açık kalmasında da en çok çaba harcayan liderlerden biri. Ülkede aşırı sağcı ve AB ile NATO karşıtı EKRE partisinin yükselişte olması koalisyondaki dengeleri değiştirebilir.





Finlandiya’da da benzer dinamikler etkin. AB üyesi iki ülke de genç kadınlar tarafından yönetiliyor. 34 yaşındaki Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, geçtiğimiz aylarda yaşanan “Partygate” skandalı ile tepki görmüştü ancak Covid-19 salgını ve Ukrayna-Rusya savaşında sergilediği tutumdan ötürü ülkesinde takdir topluyor. Ancak seçim anketleri Marin’in koalisyondaki çoğunluğunu kaybetme ihtimalinin olduğunu gösteriyor.





2022 PAKİSTAN İÇİN İYİ GEÇMEDİ
Pakistan 2022’de büyük sel felaketleri yaşadı. Haziran-Ekim arası yaşanan sellerde İtalya büyüklüğünde bir alan sular altında kaldı. 33 milyon kişinin felaketten etkilendiği düşünülüyor.

Politik açıdan ise, ülke tarihinde hiçbir başbakanın 5 yıllık görev süresini bitiremediği Pakistan’ın iç siyaseti son yıllarda bir hayli karmaşık.





Şu anda hükümette bulunan ve ittifak yapan partilerden oluşan Pakistan Demokratik Hareketi (PDM) ile eski Başbakan İmran Han’ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) arasındaki siyasi mücadele, 2022’de doruk noktasına ulaştı.

İstifa çağrıları, gensoru önergeleri, meclisin feshedilmesi gibi olaylı süreçlerin ardından, İmran Han güven oylamasıyla 10 Nisan’da görevden düşürüldü.





Han, yaptığı çok sayıda mitingle kendisine yönelik halk desteğini artırdı. Pakistan Seçim Komisyonu, 21 Ekim’de Han’ı siyasetten men etti. Ardından Han, Lahor’dan başkent İslamabad’a doğru yürüyüşe başladı ve 3 Kasım’da Vezirabad’da konvoyuna düzenlenen silahlı saldırıda hafif yaralandı.

Pakistan’da İmran Han ile koalisyon hükümeti arasındaki siyasi mücadele, bu sene de artarak devam edecek gibi duruyor. Ancak 12 Ekim’de yapılması planlanan seçimlere kadar ülkede neler yaşanacağını kestirmek zor.





NOLMAL ŞARTLARDA UKRAYNA’DA DA SEÇİM OLACAKTI
Savaş olmasaydı Ukrayna’da bu sonbaharda parlamento seçimleri düzenlenecekti. Fakat, OHAL, neredeyse her gün yaşanan hava saldırıları ve işgalin verdiği geniş çaplı zarardan ötürü seçimin gerçekleşmesi çok zor bir ihtimal olarak görülüyor. Ayrıca, parlamento işgalin ardından uluslararası anlamda askeri ve finansal destek edinme ve sıkı yönetim konularında Zelenski’yi ciddi ölçüde tamamlayan bir güç olarak görülüyor.

Kaynaklar: Foreign Policy, AA

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …