Cuma , 19 Nisan 2024

EMEKLİ MAAŞI ve BAYRAM İKRAMİYELERİNDE DEĞİŞİKLİK





Emekli Sandığı mensuplarının (4/1-c) aylığı her ayın 1 ila 5’inde; SSK’lıların (4/1-a) aylıkları her ayın 17 ila 26’sında; BAĞ-KUR’luların (4/1-b) aylıkları da her ayın 25 ila 28’inde ödeniyor. Ödeme günleri emeklilik tahsis numarasının son rakamına göre belirleniyor.





Yeni yılla birlikte emeklilerini aylıklarının ödenmesiyle ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri de aylıklarını artık hafta sonunda çekebilecekler.





PEŞİN ÖDENEN BAYRAM İKRAMİYESİ
Mevcut uygulamada, gelir ve aylıklar SGK tarafından belirlenen tarihte peşin olarak ödendikten sonra ödeme yapılan kişinin ölümü veya durum değişikliği halinde geri alınmıyor.





Bayram ikramiyeleri normalde bayramın içinde bulunduğu ayda ödeniyor. Ancak, bazı yıllarda ikramiye ödeme tarihi, bayramın içinde bulunduğu aydan önceki aya alınabiliyor. Ödeme tarihinin öne çekildiği dönemde bayram ikramiyesi verildikten sonra kişinin ölümü veya örneğin yetim aylığı alan kız çocuğunun evlenmesi gibi durum değişikliği halinde ikramiye geri alınıyordu. Yeni yıldan itibaren bu uygulamaya da son verilecek. Emeklilere ödenen bayram ikramiyesi hiçbir şekilde geri alınmayacak.





RAPOR PARASINI NASIL ALACAKLAR?
Sigorta primini kendileri ödeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi, hastalandıklarında geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alabilmeleri için prim borçlarının bulunmaması gerekiyor. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için son bir yılda 30 gün, geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için de 90 gün prim ödeme koşulu aranıyor.





Prim ödemeleri bundan böyle 6 ayda bir yapılacağı için son 6 aylık döneme ait primler borç olarak kabul edilmeyecek. Örneğin, mart ayında hastalanan bir tarım sigortalısı, bu yılın ocak – şubat ayına ait primler ödenmediği halde rapor parası alabilecek.





Ancak, gerek sağlık hizmetlerinde aranan 30 günlük, gerekse rapor parası için aranan 90 gün prim ödeme süresine, primi ödenmemiş son 6 ay dahil edilmeyecek.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …