Salı , 16 Nisan 2024

Emekli maaşına son dakika zam müjde! – İşte emekliye yapılacak zam miktarı






Milyonlarca kişinin yakından takip ettiği emekli zammı konusunda son dakika bilgisi geldi… Türkiye’de bulunan 12 milyon emeklinin merakla beklediği son dakika gelişmesi geldi. Emekliye Temmuz’da 5’li iyileştirme gündemde. Enflasyona bağlı olarak gerçekleştirilecek zamlar, günlerdir yüzde 4 ila 5 arası olması beklenirken yapılması planlanan 5’li iyileştirme zammıyla bu oran yüzde 8-9’u bulabilir. Şuanda en düşük emekli maaşı 935.60 lira seviyesinde bulunuyor. Yeni yapılacak zam oranları ile birlikte en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte en düşük emekli maaşı…
Milyonlarca emeklinin merakla beklediği emekli zamlarında müjdeli haber geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyona bağlı olarak, memur emeklileri ise toplu sözleşmeye göre zam alacaklar. Emeklilerin temmuz zammıyla birlikte 5’li iyileştirme konusu da gündeme geldi. Bu iyileştirme ile gelir farklılıkları arasındaki uçurumun azaltılması planlanıyor. İşte 5’li iyileştirme başlıkları;
Milyonlarca emekli her ay maaşlarının yüzde 4 ila 5 arasında bir ek iyileştirme alıyor. Bu ek iyileştirmelerde artış yapılması gündemde. Ek ödemelerde sağlanan oranın düşük kaldığı belirtilerek bu oranın yüzde 8-9’lara yükselmesi gerekiyordu. Bu oranların gerçekleşmesi doğrultusunda emekliye ödenen ek ödeme artışlarında ciddi bir yükselme bekleniyor. Örnek vermek gerekirse;
Maaşı bin 500 lira olan emekli 60 lira ek ödeme alırken oranın yüzde 9’a çıkması durumunda verilen tutar 135 liraya yükselecek.




Memur konfederasyonlarının aldığı karar doğrultusunda, toplu sözleşmeye bağlı olarak memur emeklilerin Kurban ve Ramazan bayramında ikramiye ödenmesi gerektiğini toplu sözleşme masasına taşındı. Bu konuda karar merakla bekleniyor. İkramiyenin hayata geçirilmesi halinde promosyonda olduğu için SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de kapsayacak şekilde genişletileceği düşünülüyor..
2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için Anayasa Mahkemesi, Meclis’i adres gösterdi. Ayrıca Türkiye Emekliler Derneği, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Meclis’ten yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşları yeniden hesaplanacak, farklılıklar giderilecek. Önceki intibaktaki gibi 355 liraya varan zamlar söz konusu olabilecek..
Sosyal güvenlik kurumlarının tümü Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirildi. Ancak hem emeklilik hesaplamaları hem zam yöntemleri farklı uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz’da bir önceki 6 aylık enflasyon kadar zam alırken, memur emeklilerinin maaş artışları memurlar gibi toplu sözleşmede belirleniyor. Tüm emeklilerin zamının toplu sözleşmeyle belirlenmesi gündemde.
Halen en düşük maaş Bağ-Kur tarım emeklilerinde 988,91, esnaf emeklilerinde bin 100, SSK emeklilerinde ise 935,60 lira seviyesinde bulunuyor. En düşük maaşın asgari ücrete eşitlenmesi üzerinde duruluyor. Bu formül hayata geçerse, en düşük emekli maaşı bin 603 lira olacak. Maaşı bu tutarın altında olan emekliler zam alacak. Maaşlarda 667,52 liraya varan artış yaşanacak..

Sonraki Haber

Emekliler dikkat! Yargıtay’dan önemli karar

Emekliler dikkat! Yargıtay’dan önemli karar Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kredi borcunu emekli maaşı ile ödemeyi …