Çarşamba , 24 Nisan 2024

Emekli olacaklar dikkat Şartlar değişti





Engellilerin emekli olabilmeleri için yalnızca bir işverene bağlı olarak çalışmaları gerekmemektedir. Bağ Kur yani 4/b kapsamında kendi işini yapan engelliler de bu kapsamda engellilik oranları doğrultusunda daha kısa sürede ve yaş şartına tabi olmaksızın emekli olabilirler.





Dolayısıyla anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortağı, limited şirketin ortağı konumundaki bir engelli de Bağ Kur’lu olarak emekli olabilir.İlk kez 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olan 4/b’li engellilerin engellilik oranının belirlenmesi için SGK tarafından yetkili hastanelere sevk edilmeleri için prim gününü veya sigortalılık süresini beklemelerine gerek yok. Bu kişiler 1 Ekim 2008’den itibaren sevklerini SGK’dan alarak engellilik durumlarını tespit ettirebilirler.





İlk kez sigortalı olunan tarih önemli Engellilerin engellilik oranının tespiti için almaları gereken rapor konusunda raporun alındığı tarihin bir önemi yok. Önemli olan engellinin ilk kez sigortalı olduğu tarih.1 Ekim 2008 öncesi ilk kez sigortalı olmuş engelliler vergi indirimi oranını tespit ettirerek rapor alacaklar ve buna göre emeklilik şartları belirlenecek.





İlk kez 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan 4/a’lılar prim ödeme gün sayılarını doldurduktan sonra SGK’ya başvurarak çalışma güçlerindeki kayıp oranını tespit ederek emeklilik koşullarını belirleyecekler.İlk kez 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olmuş 4/b’li engelliler ise bu tarihten sonra SGK’ya başvurarak çalışma gücü kayıplarını tespit ettirerek emeklilik için tabi oldukları koşulları belirleyebilirler.




Sonraki Haber

Emeklilerin Kartı Kullanımı

Emeklilerin Kartı Kullanımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dar gelirli emeklilere yönelik özel bir uygulama …