Cumartesi , 20 Nisan 2024

EN GÜÇLÜSÜ EN HIZLISI EN BULAŞTIRICISI





Dünyada baskın olması beklenen Delta (Hint) varyantına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Delta varyantının çok tehlikeli olduğunu söyleyerek, “Şimdiye kadar bildirilen varyantların en güçlüsü, en hızlısı ve en bulaştırıcısı” açıklamasında bulundu.





“HER ŞEY BİTTİ DEMEK İÇİN ÇOK ERKEN”
Prof. Dr. Kurugöl, “1 Temmuz’dan itibaren kısıtlamalar kaldırılıyor. Türkiye aşılamada çok iyi gidiyor ama böyle olunca rehavet artıyor. ‘Her şey bitti’ demek için çok erken. Kurallara uymamaya yönelik bir eğilim var ama bu doğru değil. Aşılı kişi sayısı yaklaşık 45 milyon ama bunların 30 milyonu tek doz aşılı. BioNTech aşısının daha yaygın yapıldığı göz önünde bulundurulursa, peki tek doz BioNTech aşısı Delta varyantından koruyor mu? Alfa (İngiliz) varyantında BioNTech’in bir dozdan sonra yüzde 90’a yakın bir koruyuculuğu olduğu biliniyordu. Bundan dolayı da 1. ve 2. doz arası altı haftaya çıkarılmıştı; böylece 18 yaş üstüne kadar inildi; ama Delta varyantıyla ilgili son gelişmeler bu bilginin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor” dedi.





Delta varyantı, çok tehlikeli bir varyant; çünkü çift mutasyonlu. İki mutasyonlu virüs birleşti ve üçüncü süper bulaştırıcı bir tür oluştu. Bu yeni türün antikordan kaçma özelliği var ve şimdiye kadar bildirilen varyantların en güçlüsü, en hızlısı ve en bulaştırıcısı.





TEK DOZ BİONTECH AŞISI DELTA VARYANTINDAN KORUYOR MU?
Delta varyantı görülen vakalara karşı, BioNTech aşısının ilk doz koruyuculuğu yüzde 33. Tek doz BioNTech aşısı yapıldığında İngiliz varyantına karşı kabul edilebilir bir oranda koruma sağlıyor ama Delta varyantına karşı sağlamıyor.




Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …