Perşembe , 25 Nisan 2024

EN GÜÇLÜSÜ EN HIZLISI EN BULAŞTIRICISI





SPUTNİK V AŞISININ DELTA VARYANTINA KARŞI KORUYUCULUĞU NEDİR, BAHSEDER MİSİNİZ?
Rus aşısı Sputnik V’nin Delta varyantına karşı şimdiye kadar sonuçları yayınlanmış diğer aşılardan daha etkili olduğu öne sürülüyor. Bunu Rus bilim insanları söylüyor; ama bu konuda hiçbir bilimsel çalışma yapılmadı, bir bildiri yayınladılar. Sadece bu bildiriye dayanarak Rus aşısının Delta varyantına karşı daha koruyucu olduğunu söylemek doğru değil.





PEKİ, SİNOVAC AŞISI DELTA VARYANTINA KARŞI NE KADAR ETKİLİ?
Çin aşısı Sinovac için de maalesef Delta varyantına karşı ne denli etkili ya da etkisiz olduğuna dair bir çalışma yok. Sadece gözlemler var. Endonezya’da sağlık çalışanlarına Sinovac yapılmıştı. Geçen hafta iki doz Sinovac aşısı yapılan 350 sağlık çalışanı Covid’e yakalandı ve çok sayıda sağlık çalışanı hastaneye yatırıldı.





SİNOVAC’IN KORUYUCULUĞU ZAMAN İÇERİSİNDE AZALIYOR MU?
Türkiye’de sağlık personelleri ocak ayında aşılandı. Aşılama öncesi sağlık çalışanlarında yaşanılan ölümleri Sinovac ile yaşamadık, canlarımızı kaybetmedik; ama inaktif aşı olan Sinovac’ın zaman içerisinde koruyuculuğu azaldı ve sağlık personelleri arasında vakalar görülmeye başladı. Bu nedenle sağlık personeline hatırlatma dozunun yapılması gündeme geldi ve Sağlık Bakanımız Fahrettin koca, üçüncü dozun temmuz ayında yapılacağı müjdesini verdi. Hatırlatma dozunun tüm varyantlara karşı çok daha etkili olduğu gözlenen BioNTech aşısıyla yapılması gerektiğini düşünüyorum. En güçlü, en bulaştırıcı olan Delta varyantının, daha savunmasız olanları hasta edip öldüreceği ortada. Buna en iyi çözüm mümkün olduğunca çok insanın aşılanması. Tek kurtarıcı aşılardır. Aşılamada yüzde 70’leri geçersek Delta varyantına bağlı dördüncü dalgadan korunmuş oluruz. Dördüncü dalgayı ya görmeyiz ya da bizi teğet geçebilir.





DELTA VARYANTININ ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ DAHA ÇOK ETKİLEDİĞİNİ SÖYLEDİNİZ. BU KONUDA NE ÖNERİRSİNİZ?
Delta varyantının çocukları ve gençleri daha çok etkilediği göz önüne alındığında gençlerin özellikle de üniversite açılmadan önce aşılanmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Yine erken gevşedik, kuralları hiçe saymak ve maske çıkarmak için çok erken. Henüz o aşamaya gelmedik; ancak toplumsal bağışıklık yüzde 70’e ulaştığında maskeyi çıkartabiliriz. Maskesiz, mesafesiz günleri görmek için, kurallara devam etmeliyiz ve sıramız geldiğinde aşılarımızı olmalıyız.




Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …