Çarşamba , 24 Nisan 2024

En Yetkili İsim Bağıra Bağıra Uyardı





En Yetkili İsim Bağıra Bağıra Uyardı
Bunu yapanın yanından koșa koșa kaçın. En yetkili isim bağıra bağıra uyardı. Koronada korkunç gerçek açıklandı Türkiye genelinde, vatandașların yoğun olduğu alanlarda sigara içme yasağı getirilirken, Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afșin Emre Kayıpmaz’d n virüsün yayılımının sigara dumanıyla bağlantısı ile ilgili çok konușulacak açıklamalar geldi. Kayıpmaz, “Sigara dumanı virüs parçacıklarının daha uzak mesafeye yayılımına neden oluyor”
dedi.



DHA’nın haberine göre Ankara Șehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afșin Emre Kayıpmaz, korona virüsün yayılmasında sigara dumanının etkisini değerlendirdi.Doç. Dr. Kayıpmaz, insanlar konuștuklarında, öksürdüklerinde, bağırdıklarında ve kahkaha attıklarında çıkan olası virüs parçacıklarının daha uzak mesafeye gidebileceğine dikkat çekerek, “Özellikle hapșırık ve öksürükle virüs parçacıklarının daha uzak mesafeye ulașabildiğini biliyoruz. Aynı șekilde sigara içen kișilerde de verilen nefes daha kuvvetli olduğu için ve bu sigara dumanının da virüs parçacıklarını tașıma ihtimali olduğu için daha uzak mesafeye virüsün yayılabilme ihtimali bulunmaktadır. Eğer kișiler arasındaki fiziki mesafeyi biz sigara içilmeyen bir alan için 2 metre düșünüyorsak; sigara içilen açık bir alanda bu mesafe en azından 4 metre olmalıdır. Bir bașka deyișle siz sigara içen kișinin içtiği sigaranın kokusunu alıyorsanız, aradaki mesafeyi daha fazla açmak durumundasınız” diye konuștu.



“VİRÜSÜN YAYILMASI İÇİN ELVERİȘLİ BİR ORTAM OLUȘUYOR”
Doç. Dr. Kayıpmaz, Türkiye’de insanların iș yerlerinde mola saatlerinde, dinlenme saatlerinde veya hastane önlerinde gruplar halinde sigara içtiklerini belirterek, “Sigara, maskeler indiği zaman, beraber içildiğinde virüsün yayılma șansı daha da artıyor. Kișiler sigara içerken maskelerini indirmek durumundalar. Maskeler iniyor; kișiler arasındaki fiziki mesafe azalıyor. Aynı zamanda bu kiși dumanı da dıșarıya üflediği için virüsün yayılması açısından elverișli bir ortam olușturuyor. Bundan dolayı, kamuya açık yerlerde, kapalı alanlarda ve kalabalık yerlerde sigara içilmesi virüsün yayılması bakımından riskli olduğundan dolayı sigara yasağıyla ilgili kararlar alınıyor” ifadelerini kullandı



“SİGARA İÇEN KİȘİDE HASTALIK DAHA AĞIR”
Doç. Dr. Kayıpmaz, sigara içmemenin daha sağlıklı olacağını ifade ederek, “İsteğimiz, kișinin bu dönemde sigara içmiyorsa sigaraya hiç bașlamaması. Sigara içiyorsa sigarayı bırakması. Çünkü sigaranın dumanı yoluyla daha uzak mesafeye virüsü götürme ihtimali var. Akciğer dokusunu harap etme ihtimali var, içeriğindeki kanserojen maddeler dolayısıyla. Ayrıca damar hastalıklarına da sebep olma ihtimali var. Sigara içen kișilerde de hastalığın daha ağır gittiğine dair çalıșmalar söz konusu” dedi. Kayıpmaz, “Durum böyle olunca hem sigaranın direkt etkileri var hem de endirekt etkileri var. Duman yoluyla çevrenizdeki insanlara bulaștırma ihtimali de tașıyorsunuz. Hiç içilmesini tavsiye etmiyoruz; ama eğer buna rağmen dıșarıda sigara içiliyorsa tek kiși içilmeli, gruplașmalar olmamalı ve kișiler arasındaki fiziki mesafe olması gerekenden en az 2 kat daha fazla olmalı” diye ekledi.



“ORADAN UZAKLAȘMANIZ LAZIM”
Doç. Dr. Kayıpmaz, sigara dumanının virüs parçacıklarını ne kadar uzağa tașıyabildiğine dair net bir kanıt olmadığına vurgu yaparak, “Bu 2 katı da olabilir, 4 katı da olabilir. Șunu biliyoruz ki virüs parçacıkları daha uzağa sigara dumanıyla gidebiliyor. Ondan dolayı bir kișinin sigara dumanının kokusunu alıyorsanız oradan uzaklașmanız lazım. Burada sigara dumanı virüs parçacıklarının kișiler arasında daha uzak mesafeye yayılımına neden oluyor. Sigaranın hem kapalı hem açık ortamlarda toplu biçimde içilmemesini özellikle tavsiye ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.


Sonraki Haber

Emeklilerin Kartı Kullanımı

Emeklilerin Kartı Kullanımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dar gelirli emeklilere yönelik özel bir uygulama …