Cumartesi , 20 Nisan 2024

Erken Emeklilik İçin 2 Büyük Fırsat





SÖZ KONUSU ERKEN EMEKLİLİK NASIL HESAPLANIYOR? – Çalışırken yapmış olduğunuz ödemeler ile ilgili belgeleri işvereninize vermeniz zaruri. Bu şekilde işveren yapmış olduğunuz bu prim ödemelerini ilk aydan başlamak üzere sizin vergi matrahınızdan gider olarak gösterip indiriyor. – Asgari ücretli bir çalışan gelir vergisi olarak 456,13 lira ödemekte (bunun 268 lirası AGİ olarak geri alınıyor). 18 aylık askerlik borçlanması adına 20.606,40 lira ödediği takdirde borçlanılan tutarın tamamı bitene kadar her ay indirim işlemi yerine getirilecek.





– İlk ay içerisinde uygulanacak matrah 3.040,87 lira olacak. Toplam ödeme bitene kadar da bu söz konusu indirim sürmeye devam edecek. – Bu şekilde devlet askerlik borçlanmasının yüzde 15’ini çalışan adına karşılamış oluyor. Maaşı yüksek çalışanlarda ise kazanç daha da artış gösteriyor.

BORÇLANMAYI ŞİMDİ ÖDE KARLI ÇIK





Borçlanmaların tamamı yürürlükteki brüt asgari ücret ve onun 7.5 katı arasında yer alan bir miktar üzerinden yapılmakta. Doğum askerlik gibi borçlanmaların aylık ödemeleri brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar olurken yurtdışı borçlanmalarda ise söz konusu olan bu oran yüzde 45’e çıkıyor.

Bu yıl için bir aylık en düşük doğum ve askerlik borçlanması ( 3.577,5 X % 32) 1.144,80 TL olarak hesaplanırken en yüksek borçlanma ise 8.586 TL’yi bulmaktadır.





En düşük aylık yurtdışı borçlanması ise 2021 senesi için 1.609,88 TL olacak bir şekilde belirlenmektedir. Belirtmiş olduğumuz gibi yurtdışı borçlanmalar artık TL üzerinden yapılmakta ve geçerli olan brüt asgari ücretin yüzde 45’i üzerinden hesaplama işlemine uygulanmaktadır. Önümüzdeki ay asgari ücret tespit komisyonu toplanarak 2022 senesi adına geçerli olacak olan asgari ücreti tespit edecek. Asgari ücret her durumda artış gösterecek. Tahminler ise yüzde 25 – 30 aralığında zam yapılacağı yönünde bulunuyor. Doğum, askerlik gibi borçlanmalarda asgari ücret üzerinden hesaplama işlemi yapoılacağı için daha yüksek meblağlarda olacak. Bu nedenledir ki 2022 tarihini beklemeden 2021 sonuna kadar borçlanmaları yapanlar daha kazançlı olacak.





Yani 2021 senesinin sonuna kadar borçlanma işleminde bulunanlar 3.577,5 TL’lik brüt asgari ücret üzerinden borçlanma yapılırken 2022 senesinin ocak ayında yapılacak olan borçlanmalar bunun yüzde 25 – 30 kadar üzerinde yer alabilecek. Zam yapılacağı kesin olmasından ötürü yılbaşı gelmeden önce borçlanmasını yapan oran ne olursa olsun kazançlı olacak





TBMM’den Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlık sunumu başlamadan önce CHP ve HDP milletvekilleri asgari ücrete zam taleplerini pankartlar ve sloganlarla dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de konuşmasına başlarken, bu taleplere işaret ederek, “Bu hassasiyetler ciddi bir sorumlulukla karşı karşıya bulunduğumuzu gösteriyor” dedi.





“CİDDİ SORUMLULUKLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Bilgin, “Salona girdiğimizde arkadaşlarımızın asgari ücret talepleri vardı, çok değerlidir. Enflasyonist ortamlarda asgari ücret konusunda gösterilen duyarlılık meselenin önemini gösterdiği için de ciddi sorumlulukla karşı karşı bulunduğumuzu gösteriyor. Talepleri ifade eden arkadaşlara teşekkür ediyorum. Daha sonra bu mesele üzerinde duracağım. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz.” dedi.





ANKET BENZERİ ÇALIŞMA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret konusunda kamuoyu beklenti ve temennilerini belirlemek için Türkiye çapında anket benzeri derin bir araştırma yaptıklarını açıkladı. Bilgin, “Hesaplamamızı yaparken işçileri koruyan, asgari ücreti Türkiye gündeminden çıkaracak rahatlama sağlayacağımızı şimdiden söyleyeyim” dedi.





3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI
Bilgin, “3600 ek göstergesinin bakanlık bünyesinde çalışmaları başladı. Kapsamını ve maliyetini şu anda çalışıyoruz. Yakında sendikalarla birlikte ortak bir çalışma yürüteceğiz.”dedi.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL
Bakan Bilgin, sözleşmeli kamu personelinin durumu için, ” İsteyen sözleşmelilerin kadro hakkına sahip olması konusunda çalışmamızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …