Perşembe , 18 Nisan 2024

Erken Teşhis Hayat Kurtarır..Bu Belirtiler Varsa Aman Dikkat!





Sessiz Katil Kanseri Derler… O Yüzden Erken Teşhis Çok Önemlidir… Anormal Kanama, Lekelenme, Yeni Bir Akıntı Veya Menopozdan Sonra Kanama…



Kadın kanserlerinin %15’i ile kadınlarda görülen en sık ikinci kanserdir. Rahim kanseri genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda görülen bir kanser türüdür ve 50 yaş altında görülme oranı “nadir” sayılabilecek kadar azdır. %80’ni az gelişmiş ülkelerde görülür, rahim kanserinin en önemli nedeni HPV enfeksiyonudur.
Rahim kanseri nedir?



Normalde vücudun dokularını oluşturan sağlıklı hücreler düzenli olarak büyür, bölünür ve yenilenirler. Bu vücudu sağlıklı kılar. Bazen belirli hücreler anormal olarak gelişirler ve kontrolsüz büyürler. Bu olduğu zaman tümörler oluşmaya başlar. Tümörler iyi huylu (kanser olmayan) veya kötü huylu (kanser) olabilir.



Rahim kanseri belirtileriRahim kanseri teşhisi için en önemli şey belirtiler açısından uyanık olmaktır. Anormal kanama, lekelenme, yeni bir akıntı veya menopozdan sonra kanama veya lekelenme olması rahim kanseri belirtileridir. Bu belirtiler daimi olabileceği gibi geçici de olabilir. Özellikle menopozdan sonra, her anormal kanamanın bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Menopoz sonrası yaşanan vajinal kanamalar en önemli belirtidir. Bu kanamalar, hafif veya ağır kanamalar gibi geniş bir yelpazede görülebilir.



Menopoz dönemine girmemiş kadınlarda adet dönemleri aralarında yaşanan kanamalar nadir de olsa rahim kanserinin belirtisidir. Vajinadan gelen çok az kanlı fakat, sulu ve kokulu akıntı Cinsel ilişki sonrası ağrı, karında ağrı ve karında rahatsızlık hissi rahim kanseri belirtisi olabilmektedir.Rahim kanserinin ileri evrelerinde halsizlik, kilo kaybı ve kabızlık gibi diğer belirtiler ortaya çıkabilmektedir.



Yine aşağıdaki belirtilerden bir kaçı veya biri görüldüğünde kesinlikle hekime başvurulmalıdır.
Cinsel ilişki sonrası veya banyo yaptıktan sonra kanama,7 günden uzun süren kanama,Her 21 günde veya daha sık görülen adet kanaması’Menopoza girdikten 1 sene veya daha uzun süre sonra meydana gelen kanamalar,Karnın alt kısmında ağrılar ve/veya şişlik
Rahim kanseri nedenleriRahim kanserine neyin neden olduğunu tam olarak bilemiyoruz fakat bu hastalıkla ilişkili bazı risk faktörleri vardır. Birçok rahim kanseri hormon bağımlıdır.



Bir kadındaki hormon düzensizliği rahim kanserine neden olabilir.
Kadında overler (yumurtalıklar) tarafından salgılanan ve adet siklusunu düzenleyen östrojen ve progesteron adlı hormonlar vardır. Bu hormonların düzenli salınımı her ay devam eder.



ORGANİK ÇİLEK YİYİN KANSERİ ÖNLEYİN!
Rahim kanseri tedavisini destekleyen bitkiler şöyle sıralanabilir:Hastalara verilen hormon tedavisinin etkisini artırmak için yeşil çay kullanılabilir.Beta karoten yönünden zengin olan havuç, karadut, nar, narçiçeği ve nar yağından yararlanılabilir.Kızılcık, vişne ve kirazın da tüketilmesi gerekir.

Sonraki Haber

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını Hakkari’de ziyaretler yapan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Çukurca ve …