Perşembe , 28 Mart 2024

Erken uyarı sistemi deprem öncesinde zaman kazandırabilir mi? ‘İkincil riskler önlenebilir’





Yaşanan depremler sonrası Japonya, Meksika gibi ülkelerde kullanılan erken uyarı sistemlerinin Türkiye’de de hayata geçirilmesi gündemdeki konulardan biri. Peki Japonya’da can kayıplarını önleyen bu sistem, beklenen büyük Marmara depremi için de uygulanabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.





Türkiye’de hem deniz hem de karasal ortamda 500’den fazla deprem üretme potansiyeli olan aktif fay bulunuyor.
Pek çok deprem bilimci fayların geçmişteki hareketliliğini inceleyerek belli bir süre içinde, belli sınırlarda ve belli büyüklükte depremler meydana geleceğine dair öngörülerde bulunabiliyor ama kesin bir tarih vermek mümkün olmuyor.
Son yıllarda depreme karşı geliştirilen erken uyarı sistemleri de bu konuda büyük önem taşıyor. Bu sistemler, daha deprem anındaki enerji boşalımı devam ederken sismolojik parametrelerin anında saptanmasını ve erken uyarı dahil bir dizi bilginin toplanarak ilgili kurumlara hızlı, güvenli ve doğru olarak aktarılmasını sağlıyor.




Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …