Salı , 23 Nisan 2024

Erken uyarı sistemi deprem öncesinde zaman kazandırabilir mi? ‘İkincil riskler önlenebilir’





Bunun faydalarının en net örneği de Japonya. Ülkede kullanılmakta olan sistem, depremin büyüklüğüne göre 15 ila 40 saniye öncesinde uyarıda bulunabiliyor.





‘İSTANBUL’DA SİSMOMETRELER VAR’
Peki bu sistem, Marmara’da beklenen ve İstanbul başta olmak üzere pek çok şehri etkileyeceği öngörülen deprem için uygulanabilir mi?
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, “2004’te Deprem Mühendisliği ana bilim dalımız ile hükümetin de desteğiyle İstanbul erken uyarı ve müdahale sistemi kuruldu. İstanbul’a erken uyarı vermesi amaçlanan bu sistem, ağırlıklı olarak Adalar da dahil sahile yakın 10 yere kuruldu. Bunlar birer sismometre… Onun dışında yine İstanbul’un tamamını kapsayacak şekilde hızlı müdahale sistemi içerisinde çalışacak 100 tane de ivmeölçer yerleştirildi” dedi.





Kalafat, “Burada esas amaç şu; büyük bir yıkıcı depremin S dalgası ve sonrasındaki yüzey dalgaları gelmeden önce 100 tane ivmeölçer belli bir ivme eşiğine geliyor. Oralardaki olası can kaybı, olası yıkım gibi haritaları otomatik olarak üretiyor” diye konuştu.
Çin’in Sichuan Eyaleti’nin Chengdu kentinde bulunan deprem erken uyarı laboratuvarı Care-life Enstitüsü’nün başkanı Wang Tun, Global Times’a verdiği özel röportajda Türkiye ve Suriye’yi derinden sarsan bu felaketin, deprem konusunda küresel bir uyarı sistemi kurulmasının gerekliliğini ve aciliyetini ortaya koyduğunu vurgularken “15-60 saniye arasında bir erken uyarı ile depremde ölenlerin sayısı yüzde 30 oranında azaltılabilir” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …