Cuma , 19 Nisan 2024

Ev Kadınlarına Emeklilik Müjdesi..




PRİM ÖDEMEK ŞART!
Tabii her ay belli miktarda prim ödemeniz gerekiyor. Bu durumda kendinize en az asgari ücret olmak üzere bir kazanç belirliyorsunuz. Yani kendi kendinize maaş belirliyorsunuz.




Bu kazancın da yüzde 32’sini prim olarak devlete ödüyorsunuz. Bu primin yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi (emeklilik için kullanılıyor), yüzde 12’siyse Genel Sağlık Sigortası oluyor.
İşte bu yüzde 12’lik prim size sağlık hizmetlerinden diğer çalışanlar gibi yararlanma hakkı da veriyor. Yani emeklilik için gün ve prim biriktiriyorsunuz hem de sağlık hizmetlerinden sigortalı olarak yararlanıyorsunuz. Üstelik çalışmakla yükümlü olduğunuz kişiler de bu haktan yararlanabiliyor.




Kendinize belirleyeceğiniz kazanç da dediğimiz gibi geçerli asgari ücretle bunun 7.5 kati arasında oluyor. Ne kadar yüksek prim yatırırsanız ilerideki emekli maaşınıza o kadar pozitif katkısı oluyor.
Tabii kendi bütçenizi sarsmayacak şekilde bir kazanç belirlemekte fayda var. Çünkü ödemeler aksadığında sistemin sizi dışarıda tutma ihtimali de bulunuyor.




NE KADAR PRİM ÖDEMEK GEREKİR?
En az ödeme: 3.577,50 TL X % 32 = 1.144,80 TL
En yüksek ödeme: 26.831,25 TL X % 32 = 8.586 TL
Hiç primi olmayanlar: 15 YIL 5.400 gün prim ödemek zorundadır.
BAĞ-KURLU OLUYORSUNUZ




İsteğe bağlı sigortada dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu şekilde ödenen primler Bağ-Kur sigortası olarak değerlendiriliyor. Yani 1 Ekim 2008 yılından sonra Bağ-Kur kapsamına alındı. Öncesinde SSK isteğe bağlı ödenebiliyordu. Dolayısıyla daha önce bir yerde sigortalı olarak çalışmamış ve sadece isteğe bağlı sigortalı olanlar için Bağ-Kur şartları geçerli.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …