Perşembe , 28 Mart 2024

EYT son dakika!





Avukatlık dışındaki staj borçlanmaları da şöyle sıralanıyor: Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurtdışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurtdışında resmi öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı borçlanılarak sigortalılıktan sayılıyor.





Bu borçlanma örnekleri meslek lisesi stajı yapanlara ya da çıraklıkla iş hayatına atılanlara da uygulanabilir. Üstelik buradan bir kaynak da sağlanabilir. Ancak bunun için öncelikle bu konuda kapsamın belirlenip kimlerin bu haktan yararlanacağının, yani kaç kişiyi etkileyeceğinin de ortaya çıkarılması lazım.





STAJ BAŞLANGIÇ SAYILIYOR Staj sigortası anneler için doğum borçlanmasında bir avantaj sağlıyor. Bilindiği gibi anneler sigortadan önceki doğumlarını borçlanamıyorlar. Ancak burada normal çalışma değil stajda geçerli sayılıyor. Stajdan sonra gerçekleşen doğumlar borçlanılabiliyor. Üstelik borçlanılan süre kadar işe giriş tarihi de geri çekilmiş oluyor. Böylece staj yapan anneler için erken emeklilik imkanı doğuyor.





Bu durumda aslında staj sigortası olan vatandaşlar için bir örnek oluşturuyor. Anneler için uygulanan bu kural genele yayıldığında stajın belli şartlarda başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi söz konusu olabilecek.





EYT KAPSAMINA GİRİYOR
Bu noktada staj süresinin başlangıç olarak kabul edilmesi talepleri ile EYT çalışması da birleştiriliyor. Çünkü birçok sigortalı stajını 8 Eylül 1999 öncesinde yaparken çalışma hayatına daha sonraki tarihlerde atılmış durumda.





Buna göre bu sigortalılar EYT kapsamı dışında kalırken, stajın başlangıç tarihi kabul edilesi durumunda EYT’li de olacaklar. Bu yüzden taleplerden birisi de EYT çalışması yapılırken bu durumunda dikkate alınması yönünde.

Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …