Salı , 16 Nisan 2024

FAY HATTI NEDİR, ne demek? Türkiye’de fay hattı olmayan iller hangileri? İşte AFAD raporuna göre deprem riski en az olan şehirler





Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından uzmanlar Doğu Anadolu fat hattı için yeni uyarılarına devam ediyor. Asrın felaketi olarak adlandırılan deprem sonrası fay hattı olmayan iller ile en az riskli şehirler gündeme geldi. Depreme neden olduğu yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan fay hatları yer kabuğunda biriken enerjiler sonucu ortaya çıkıyor. AFAD raporuna göre ise bu fay hatları açısından en az riskli olan 14 il bulunuyor. Peki, fay hattı geçmeyen iller hangileri? Fay hattı nedir? İşte, deprem riskli az olan yerler ve konuyla ilgili ayrıntılar.





Fay hattı nedir, nasıl kırılır gibi sorular 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremiyle Türkiye’nin ana gündem maddesi oldu. Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirirken, bu enerjilerin yer kabuğundaki hareketleri de fay hattını oluşturuyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunuyor. AFAD’ın raporuna göre bu fay hatları ve deprem riskinin en az bulunduğu iller yer alıyor.




Sonraki Haber

NİSAN AYINDA ÇİFTE ÖDEME!.

NİSAN AYINDA ÇİFTE ÖDEME!. Emeklilere ödemeler hazırlanıyor. Kim ne kadar ek ödeme alacak hesaplandı ve …