Çarşamba , 24 Nisan 2024

Felçten değil bilmemekten korkun






Felç yani inme beyni besleyen kan damarlarında ki akışın durması sonucu beynin hasar görmesi sonucunda oluşur. Genellikle vücudun belirli bir bölümünde; kol, bacak veya yüzde duyu kaybı olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla da vücudun komple sağ tarafında veya sol tarafında görülür. Görme kaybı, yürümede zorluk, şiddetli baş ağrısı da felcin belirtilerindendir.
Felç Sırasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İlk olarak felç geçiren (inme inen) kişiye sakin bir şekilde dişlerinin gösterilmesi veya gülümsemesini söyleyin. Bu sayede kişinin ağzında bir eğilme olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Veya ağzının içinde bir şişme olup olmadığını görebilirsiniz.
Ardından kişiden basit cümleler kurmasını isteyin. Net bir şekilde ve anlamlı konuşup konuşmadığını kontrol edin.




Bu belirtilerden bir tanesi bile varsa büyük ihtimal kasılma başlamış demektir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda zaman kaybetmeden kişiyi hastaneye götürün. Eğer götüremeyecek durumdaysanız mutlaka çevrenizdekilerden yardım isteyin.
Yardım gelene kadar kişiyi rahat edeceği bir şekilde oturtun ve bu sırada yalnız bırakmayın. Felç geçirdiğini düşündüğünüz kişinin bilincini sürekli olarak kontrol edin. Bu sırada mutlaka sakin ve nazik bir şekilde konuşmalısınız. Kişinin panik yapmasına neden olacak davranışlarda bulunmayın.

Sonraki Haber

Emeklilerin Kartı Kullanımı

Emeklilerin Kartı Kullanımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dar gelirli emeklilere yönelik özel bir uygulama …