Perşembe , 18 Nisan 2024

FETÖ’ye dev ankesör operasyonu: 300 gözaltı






FETÖ’nün TSK yapılanması soruşturmasında, örgüt üyeleriyle iletişimde kullanılan 4 bine yakın ankesör tarandı. 211’i muvazzaf 300 asker için gözaltı kararı alındı ve 186’sı yakalandI
FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturmada 211’i muvazzaf 300 asker hakkında gözaltı kararı alındı. 52 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda şüphelilerden 186’sı yakalandı. Soruşturma kapsamında bugüne kadar İstanbul genelinde 470, diğer illerde ise 3 bin 421 ankesörlü hattın incelendiği öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ imamlarıyla ankesörlü telefondan irtibat kurdukları belirlenen askerlere yönelik yeni bir operasyon yapıldı. Daha önce gözaltına alınan itirafçıların verdiği isimlerin de yer aldığı 211’i muvazzaf 300 asker hakkında gözaltı kararı verildi. Terörle Mücadele ekipleri de şüphelilerin ev ve iş adreslerinde arama yaptı.
128’İ AKTİF GÖREVDE
300 şüpheliden 150’si yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, sağlık kontrolünün ardından il emniyet müdürlüğüne götürüldü. Yapılan incelemelere göre şüpheli 200 askerden 14’ü albay, 15’i yarbay, 45’i binbaşı, 27’si yüzbaşı, 17’si üsteğmen, 14’ü teğmen, 46’sı astsubay olmak özere 179 personelin 128’i halen aktif görevde… Şüphelilerden 2’sinin açığa alınmış olduğu, 34’ünün ihraç edildiği, 4’ünün emekli olduğu, 2’sinin istifa ettiği, 9’unun ise başka kurumlara geçiş yaptığı, 22 şüphelinin de darbe girişimi sonrası kapatılan askeri okul öğrencileri olduğu belirlendi.
Savcılığın tespitlerine göre, örgütün TSK’ya sızdırdığı askerlerle bu askerlerden sorumlu sivil imamlar arasındaki ilişkinin deşifre olmaması için farklı iletişim modelleri ortaya çıktı. Bazı FETÖ’cüler özellikle ByLock’tan dahi uzak duruyordu.




KURUYEMİŞÇİDE FETÖ HATTI
Sivil FETÖ imamları, TSK’ya sızdırdıkları askerler ile market, büfe, lokanta gibi yerlerdeki ankesörlü telefonlar üzerinden tek yönlü aramalarla bağlantı kurdu. Bu ankesörlü telefonlardan birinin Üsküdar Bulgurlu Caddesi’ndeki Gülüm Kuruyemiş’teki hat olduğu açıklandı. Bu büfeden aranan askerlerden 128’inin darbe girişimine katıldıkları veya başka soruşturmalar kapsamında tutuklu oldukları belirlendi. Ayrıca 24’ünün de itirafçı oldukları görüldü.
HER RÜTBEDEN EN ÇOK YÜZDE 10 İHRAÇ
İhraç edilen veya görevden uzaklaştırılan askeri personel sayısına ilişkin istatistik bilgiler de paylaşıldı. TSK’dan savcılığa gelen bilgilere göre, her bir rütbeden en fazla yüzde 10 ihraç veya açığa alma işlemi yapıldı. Hava Kuvvetleri’nde bin 505 yüzbaşıdan 136’sının, Deniz Kuvvetleri’nde 738 albaydan 86’sının, Kara Kuvvetleri’nde ise 3 bin 672 albaydan 386’sının görevden uzaklaştırıldığı kaydedildi.
KARLOV SUİKASTINDA ‘PARA TRAFİĞİ’ BELİRLENDİ
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey G. Karlov’un 19 Aralık 2016’da öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında, ABD’de bulunan FETÖ tepe yöneticilerinden Şerif Ali Tekalan ile cinayetin işlendiği serginin tutuklu organizatörü Mustafa Timur Özkan arasında para trafiği tespit edildi. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönerilen MASAK raporuna göre, 2012’de Mustafa Timur Özkan’a 100 lira gönderen Tekalan, “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” sergisini düzenleyen Türkiye Gezginler Kulübü’ne de 2011-2014 yıllarında 5 işlemde 500 lira gönderdi. Savcılık kaynakları, daha önce aralarında mail trafiği tespit edilen Tekalan ile organizatür Özkan arasındaki irtibatın bu raporla kesinleştiğini bildirdi. Ölü ele geçirilen Mevlüt Mert Altıntaş’ın işlediği cinayetle ilgili 8 kişi tutuklanmıştı. AA

Sonraki Haber

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını Hakkari’de ziyaretler yapan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Çukurca ve …