Salı , 16 Nisan 2024

Flaş Gelişme! İçişleri Bakanlığından Büyük Yasak





1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yaşama geçirilmesi gereken önlemler sıralandı. Buna göre Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelen uçuşlar bu hususta yeni bir karar alınıncaya kadar durduruldu. Bu ülkelerden ülkeye direk seyahat edilmesine izin verilmeyecek. Başka bir ülkeden gelmekle eş güdümlü son 14 günde bu 6 ülkede varolduğu anlaşılan şahıslardan ülkeye girişten azami 72 saat evvelce yapılmış negatif neticelu PCR test raporu ibrazı talep edilecek ve bu şahıslar valiliklerce belirlenecek yerlerde 14 gün vakit ile karantinaya alıncak.





Karantinanın 14’üncü gününün neticesinda yapılacak PCR test neticesinun negatif çıkması durumunda karantina önlemi sonlandırılacak. PCR test neticesi pozitif çıkanlar ise test neticesinun pozitif çıktığı tarihten itibaren izolasyona alıncak ve 14’üncü günün neticesinda PCR testinden negatif netice alınmasıyla önlem sonlandırılacak. Afganistan ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen şahıslar ile son 14 günde bu ülkelerde varolduğu anlaşılan şahıslara yönelik mecburi karantina programının zamanı 10 gün olarak uygulanacak olup,





karantinanın 7’nci gününde PCR testinin negatif çıkması durumunda mecburi karantina programı sonlandırılacak.PCR testinin pozitif çıkması durumunda ise Sıhhat Bakanlığı Covid-19 rehberi tarafında hareket edilecek. Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen şahıslardan girişten azami 72 saat evvelce yapılmış negatif neticelu PCR test raporu ibrazı talep edilecek. Genelgede belirti edilen bu ülkeler dışında başka ülkelerden gelenlerden girişten en az 14 gün evvelce aşı yaptırıldığına ve/ya da ilk PCR pozitif test neticesinun 28’inci gününden başlamak üzere son 6 ay içersinde hastalığı geçirdiğine dair alakalı ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenlerden ilaveten negatif neticelu PCR/süratli antijen testi raporu ibrazı talep edilmeyecek ve bu şahıslar amacıyla karantina önlemi uygulanmayacak.





Bu ülkelerden Türkiye’ye girişlerde aşı sertifikasının ya da hastalığı geçirdiğine dair belgelerin ibraz edilememesi durumunda girişten 72 saat evvelce yapılmış negatif neticelu PCR test raporu ya da girişten 48 saat içersinde yapılmış negatif süratli antijen test neticesinun ibrazı yeterli görülecek. Sıhhat Bakanlığı doğrultusundan bütün sınır kapılarından ülkeye giriş yapacak şahıslar, varış noktalarında örnekleme (sampling) esasında PCR testine tabi tutulabilecek. Bu kapsamda gelen bireylerin test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin verilebilecek.





Test neticelerinin pozitif çıkması durumunda Sıhhat Bakanlığı Covid 19 rehberi tarafında tedavileri yapılacak. Test neticeleri pozitif çıkan şahıslar ile yakın ilişkide bulundukları şahıslar kendilerinin belirledikleri adreslerde 14 günlük vakit ile karantinaya alıncak ve 10’uncu günün neticesinda yapılacak PCR test neticelerinin negatif olması durumunda karantina koşulları sonlandırılacak.Bu şahıslardan delta varyantı taşıdığı belirleme edilenlerin karantina koşulları 14’üncü günün neticesinda PCR testi negatif neticesiyla sonlandırılacak.





Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi amacıyla, uçak-gemi mürettebatı, kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamları ve TIR şoförleri SARS-CoV-2 PCR testi ve karantina programından muaf tutulacak. Sınır kapılarından ülkeye giriş yapacak vatandaşlardan girişten en az 14 gün evvelce aşı yaptırdığı ya da hastalığı son 6 ay içersinde geçirdiğini belgeleyenler ile girişten 72 saat evvelce yapılmış negatif neticelu PCR test raporu ya da girişten 48 saat evvelce yapılmış negatif süratli antijen test neticesinu ibraz edenlerin ülkeye girişlerine izin verilebilecek.





Bunları ibraz edemeyen vatandaşlara sınır kapılarında PCR testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilebilecek ve test neticesi pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları sağlanacak. Öte yandan vatan dışında yaşayan; fakat izin ya da tatil suretiyle gelip, söz hususu belge ya da test neticelerini ibraz edemeyecek vatandaşlara Edirne ve Kırklareli’nde belirleme edilen kara ve trenyolu sınır kapıları ile sınırlı olacak şekilde; esas bilgilerini sahibi olan formu doldurtarak geçişlerine izin verilebilecek. Bu şekilde ülkeye girişlerine izin verdiği vatandaşlar, program esasleri Sıhhat Bakanlığınca belirlenecek şekilde varış noktalarında karantinaya alıncak ve negatif neticelu PCR test raporu ibraz edene kadar karantina sürdürülecek.




Sonraki Haber

Emekliler dikkat! Yargıtay’dan önemli karar

Emekliler dikkat! Yargıtay’dan önemli karar Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kredi borcunu emekli maaşı ile ödemeyi …