Cuma , 19 Nisan 2024

HDP KAPANINCA GİDECEKLERİ YER BELLİ OLDU






HDP Kapanır İse Milletvekilleri O Partiye Geçiyor …
“14 Ekim 2012 tarihinde Ankara’da BDP’nin 2. Olağanüstü Genel Kongresi gerçekleştirildi, 15 Ekim günü Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) parti haline dönüştürülmesi ve BDP ile birleşmesiyle birlikte HDP kuruldu,









eşbaşkanlıklarına Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ seçildi. 18 Ekim 2012 tarihinde de HDP’nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na verildi. Selahattin Demirtaş, HDP’nin kuruluşunu televizyonda şöyle anlattı: “Bizim başarımız, HDP’nin başarısı ki kendisinin, sayın Öcalan’ın çok önemsediği bir projedir. Kendisinin özellikle son 20 yılını adadığı bir projedir.“




Bu sözü sözler söylemez kapatılması gereken HDP için nihayet geri sayım başladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması için iddianameyi hazırladı ve Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. İddianamede, HDP’nin kapatılmasına yetecek deliller fazlasıyla mevcut.




Partileşme süreci 7 Haziran 1990 tarihinde SHP’den ayrılan 11 milletvekili tarafından kurulan HEP ile başladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 3 Temmuz 1992 tarihinde HEP hakkında kapatma davası açtı. Bunun üzerine 19 Ekim 1992 tarihinde ÖZDEP kuruldu. Anayasa Mahkemesi 14 Temmuz 1993 tarihinde HEP’in kapatılmasına karar verdi.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Ocak 1993 tarihinde HEP’in devamı olan ÖZDEP’in kapatılması için dava açtı. Bunun üzerine 7 Mayıs 1993 tarihinde Demokrasi Partisi (DEP) kuruldu. Anayasa Mahkemesi 23 Kasım 1993 tarihinde ÖZDEP’in kapatılmasına karar verdi. DEP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 11 Mayıs 1994 tarihinde kapatma davası açıldı. Bu kez 11 Mayıs 1994 tarihinde Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) kuruldu.16.06.1994 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından DEP’in kapatılmasına karar verilmiştir.29 Ocak 1999 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HADEP’in kapatılması için dava açıldı. Bu arada 24 Ekim 1997 tarihinde Demokratik Halk Partisi (DEHAP) kuruldu.




Anayasa Mahkemesi, 13 Mart 2003 tarihinde HADEP’in kapatılmasına karar vermiştir. HER KAVRAMI KULLANDILAR DEHAP’in kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 13 Mart 2003 tarihinde dava açılınca da 9 Kasım 2005 tarihinde Demokratik Toplum Partisi kuruldu. DEHAP hakkında dava süreci devam ederken, 19 Kasım 2005 tarihinde fesih kararı aldı. Anayasa Mahkemesi 11 Aralık 2009 tarihinde de DTP’nin kapatılmasına karar verdi. Süreç, 2012 yılında HDP’nin kuruluşuna kadar geldi. HDP de kapatılan partilerden farksızdı. İsimlerinde, “özgürlük, emek, demokrasi, halk” gibi kelimeler olmasına rağmen PKK’nın siyasi kolu olarak faaliyet göstermekten ileri gidemediler. Nitekim Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 609 sayfalık iddianamesinde bu ilişki şu cümle ile anlatılıyor:”1990 yılından bu yana devam eden süreçten anlaşılacağı gibi hemen hemen aynı kadrolar tarafından kurulup, devam ettirilen HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP açılan davalar sonucunda Anayasa Mahkemesi’nce kapatılmıştır.Şimdi ise iddianamede sunulan deliller karşısında kapatılan bu partilerin devamı niteliğinde olan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de kapatılması gerekecektir.”




ZEKÂT DİYE PARA TOPLADILAR İDDİANAMEDE
HDP’nin örgütüne eleman temininden tutun finansman desteğine kadar olaylar tek tek anlatılıyor. Örneğin, PKK’nın talimatlarıyla belediyede çalışanlarından örgüte destek için zekât adı altında para toplanmış. Belediye araç ve gereçleri PKK’nın hizmetine sunulmuş, belediye çalışanlarının haberi olmadan çalışmadıkları halde fazla mesai ücreti yazılıp bunu da çalışanın haberi olmadan örgütüne aktarmışlar.




Finans ayaklarından birisini oluşturan belediyelerde çalışanlarının örgütün yayın organlarına zorla abone yapılmış, maaşlarından onayları olmadan belli bir miktarın kesilerek örgütüne gönderilmiş. YEDEK PARTİSİ HAZIR Evet, terö’rün siyasi ayağı ile mücadelede, HDP’ye kapatma davasıyla önemli bir adım atıldı. Ama unutmayın, HDP daha önceki kapatma davaları öncesi gibi yedek partisini çoktan hazırladı. Tıpkı HDP gibi, PKK gibi “özerklik” hayalleri kuran bu partinin adı DBP. HDP’den seçildikten sonra istifa eden bir milletvekili DBP’ye geçti ve TBMM’de temsil ediliyor. O yüzden gelinen nokta şunu gösteriyor, ter’ör örgütü PKK ile sil’ahlı mücadelede başarı gösteren Türkiye, ter’örün siyasi ayağı ile de kararlı mücadelesini vermeli. Ter’ör örgütü ile en küçük ilişkisi olan, örgüt elebaşının adını ağzını alanın siyaset yapamayacağı bir hukuk düzeni kurulmalı.”



Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …