Cuma , 29 Mart 2024

İstanbul’da 7.2 büyüklüğünde deprem olacak diyen Kandilli Rasathanesi müdürü tarih verdi





Deprem sinyalleri enstitümüze geldikten sonra otomatik ve manuel çözüm yapılıyor. Anlık olarak biz yaklaşık 30 saniye içerisinde Marmara Bölgesi’nde yaşanan depremi çözebiliyoruz. İlk çözümün ardından manuel çözümle revize de edilebiliyor. İnternet sayfasından ve sosyal medyadan yayınladığımız bilgiler ise bizim sismolog arkadaşlarımızın bu depremleri manuel olarak çözdükten sonra paylaşılıyor.” dedi.





“Bu coğrafyada 4’ten büyük 11 bin 302 deprem yaşandı” Uluslararası antlaşmalarla farklı ülkelerle veri alışverişinde bulunduklarını ifade eden Özener, sadece Türkiye değil yakın çevresinde olan depremlerin büyüklüklerini de bu istasyonlardan aldıkları verilerle belirlediklerini kaydetti. Özener, Kandilli Rasathanesi’nin 1895’ten itibaren depremleri kayıt altına aldığına işaret ederek, 2021 yılı sonuna kadar bu coğrafyada 4’ten büyük 11 bin 302 depremin yaşandığını belirtti.





“Yedi yılda bir de 7’nin üzerinde bir deprem oluyor” Yılda 4’ün üzerinde yaklaşık 100 depremin meydana geldiğini aktaran Özener, “3’ün üzerindeki depremlere baktığımız zaman sayı daha da artıyor. 73 bin 796 tane deprem olmuş. Bu coğrafya o kadar aktif coğrafya ki ortalama her gün 3 ila 3.9 büyüklüğünde bir deprem oluyor. Bu coğrafyada dokuz günde bir 4 ila 4.9 arasında, ortalama elli günde bir 5 ila 5.9 büyüklüğünde, ortalama on yedi ayda bir 6 ila 6.9, yedi yılda bir de 7’nin üzerinde bir deprem oluyor. Dolayısıyla bu coğrafyada herhangi bir zamanda herhangi bir büyüklük olması kesinlikle sürpriz değil.” ifadelerini kullandı. “Süre geçtikçe biriken enerji artıyor” Ölçek olarak 4’ten büyük depremlerin büyük bir depremin habercisi şeklinde yorumlar yapıldığını anlatan Özener, nerede, ne zaman deprem olacağını bilemediklerini ancak Türkiye’nin her yerinin deprem tehlikesi altında olduğunu vurguladı.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …