Cuma , 29 Mart 2024

İstanbul’da 7.2 büyüklüğünde deprem olacak diyen Kandilli Rasathanesi müdürü tarih verdi





“Marmara için benim de içinde yer aldığım bilimsel bir çalışma 7.2 diyor” Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası depremlere ilişkin bir soru üzerine “Ne kadar enerji toplandığını ve toplanan enerji sonucunda ne büyüklüğünde bir deprem olacağını dair bir öngörümüz oluyor ama zamanını bilme şansımız yok. Marmara’da yapılan bilimsel çalışmalarda bir enerji birikiyor. Her olan depremden sonra ‘geldi’, ‘gelecek’ demenin anlamı yok. Zaten bu bir şekilde bir gün gelecek.





Bizim ne zaman olacağından öte ne kadar hazır olduğumuza bakmamız lazım. Bir deprem gelecek ama biz ne kadar hazırız? Süre geçtikçe biriken enerji artıyor. Biriken enerji ne demek, olası depremin büyüklüğünün artması demek. Marmara için benim de içinde yer aldığım bilimsel bir çalışma 7.2 diyor. Farklı hocalarımızın farklı değerlendirmesi olabilir.” dedi. Enstitünün yeni mobil uygulaması “Rasathane” Enstitünün oluşturduğu mobil uygulama hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Haluk Özener, yeni uygulamanın isminin “Rasathane” olacağını söyledi. Kullanıcıların bu uygulama ile Türkiye’de gerçekleşen depremlere ve farklı bazı bilgilere kolaylıkla ulaşabildiğini aktaran Özener, “Bu uygulamada, diğer uygulamalardan farklı olarak tüm depremleri görebiliyorsunuz.





Harita seçeneğiniz olabiliyor. Kullanıcı yaptığı ayarlamalara göre tüm depremleri seçebiliyor. Belli büyüklükteki depremleri alabiliyorsunuz veya bildirimle uyarı mesajı alabiliyorsunuz. Bölgesel olarak bölgelerde yaklaşık kaç tane deprem olduğunu görebiliyorsunuz. Yaklaştırarak kendi bölgenizdeki deprem sayısına ulaşabilirsiniz. 1900’den beri olan depremlere ulaşma şansınız var. 24 saatlik, 7 günlük veya 30 günlük verileri alabilirsiniz.” diye konuştu. Özener, vatandaşların uygulamayı ücretsiz olarak indirebileceklerini ifade ederek, geri bildirimlere göre uygulamanın daha da geliştirileceğini söyledi.





“Ne zaman olacağını söyleyebilmemiz mümkün değildir” Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ise depremin yeri ve zamanından önce ona yönelik yapılacak hazırlığın daha önemli olduğunu vurguladı. Olası büyük depremle ilgili dönem dönem yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Kalafat, “4’ün üzerindeki her deprem sonrasında ‘büyük deprem geliyor’ diye söylemler var. Bir depremin zamanının önceden belirlenmesi bugün için bilimsel olarak mümkün değildir. Marmara için konuştuğumuzda bir depremin nerede olacağını ne büyüklükte olabileceğini belli bir hata payı içerisinde kestirebiliyoruz ama ne zaman olacağını söyleyebilmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla depremlerin önceden belirlenmesi farklı bir konu, depremle ilişkin tahmin yapmak tamamen farklı. Tahmini hepiniz yapabilirsiniz. Bu tür haberlere özellikle çok fazla itibar edilmemesi lazım.” dedi.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …