Çarşamba , 24 Nisan 2024

İstanbul’da deprem alarmı verildi: İlçe ilçe kentsel dönüşüm başladı





İlçe ilçe kentsel dönüşüm başladı
TRT Haber’de yer alan habere göre; Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı büyük yıkımın yaralarını tüm hızla sarmaya devam ediyor.
Yaşanan bu depremler olası İstanbul depremini akıllara getirdi.
İstanbul’da eski yapı stokunun azaltılması önem taşırken kentsel dönüşümün önemi bir kez daha ortaya çıktı.





İstanbul Bahçelievler’de, depreme dayanıksız yapılarda başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Belediye ekipleri 5 noktaya kentsel dönüşüm ofisleri kurdu, amaç ise vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini gidermek.
Kentsel Dönüşüm Müdürü Alper Nevruz, ofisleri plan notlarını ve vatandaşların haklarını anlatmak için kurduklarını söyledi.





“Vatandaşlarımızın kendi binalarının durumlarının ne olduğunu, yeni plana göre ya da eski yapılış tarihi itibarıyla haklarının neler olduğunu bilgisini veriyoruz. Yıkılıp yapıldığında yeni yapısının nasıl bir metrekareye sahip olacağını, bunların ne kadarlık alanda olacağını dair bilgiler veriyoruz.”

Kira desteği veriliyor
Belediyelerin kentsel dönüşüm müdürlükleri ile yürüttüğü projeler vatandaşa avantaj sağlıyor. Nevruz, konuyla ilgili şunları anlattı:





“Binalarının kentsel dönüşüm yanında yıkıp yeniden yapmak istediklerinde kira yardımı, kredi desteği, ikinci riskli yapılarda 18 aya kadar kira yardımı, bunları kredi desteği ve yıkılan binasının diyelim bin metrekare bir yapısı yıkılıyorsa, bunun bin beş yüz metrekareye kadar olan kısmı için harç, tapu harcı, noter harcı gibi harç ve ücretlerden muafiyet sağlanıyor.”





Ekstra para ödemeye gerek yok
Şirinevler Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm de vatandaşlara sağlanan avantajlı projelere örnek niteliğinde. Mahalledeki 13 blok kentsel dönüşüme girdi. Yerine 10 blok yapılıyor. Üstelik vatandaşların ekstra para ödemesine de gerek kalmadı.





Nevruz, “Kentsel dönüşümdeki getirdiğimiz plan notları sayesinde on kata kadar yapılaştılar ve daha önceden müteahhitlere ödemesi gereken miktarlarda ciddi oranlarda azalma oldu. Hatta bazı bloklarda 70 ila 120 bin lira tutarında müteahhitler tarafından maliklere ödemeler yapıldı” bilgisini verdi.




Sonraki Haber

Emeklilerin Kartı Kullanımı

Emeklilerin Kartı Kullanımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dar gelirli emeklilere yönelik özel bir uygulama …